Home Auto Amerika presudila i izabrala aute koje morate izbjegavati

Amerika presudila i izabrala aute koje morate izbjegavati

SHARE
I DOK studije kvalitete novih vozila više ne donose velika iznenađenja, lista najkvalitetnijih trogodišnjaka jasno govori koje automobile treba izbjegavati.
Tako JD Power u najnovijem istraživanju pod nazivom Vehicle Dependability Study (VDS) potvrđuje Toyotu kao predvodnika u kvaliteti s 10 pobjeda u segmentima, ali i još jednom pokazuje kako su premium automobili izuzetno kvalitetni.
Studija se neprekidno provodi već 28 godina, a ove godine je obuhvatila više od 35.000 vozila proizvedenih 2014. godine. Pouzdanost automobila definira se utvrđivanjem broja problema koje su zabilježeni na 100 automobila u razdoblju od 12 mjeseci. Detektira se mogućih 177 kvarova u osam kategorija.
I dok je industrijski prosjek 156 problema na 100 vozila, top 10 najprodavanijih modela u Americi ima 134 problema na 100 vozila. Dobra je stvar za Amere i da dva izuzetno popularna modela, Toyota Camry i Ford F-150, i nakon tri godine nisu sklona kvarovima.
Lexus i Porsche su očekivani apsolutni pobjednici sa 110 prijavljenih problema na 100 automobila. Slijede Toyota (123 PP100), Buick (126 PP100) i Mercedes (131 PP100). Cjelokupan poredak po segmentima možete vidjeti u našoj galeriji.
No, na neslavnom popisu deset najgorih modela čak šest dolazi iz FCA (Fiat Chrysler). I dok većina njih nema tržišni značaj za Europu, postoje i modeli za koje se nikako ne bi nadali da će biti na neslavnoj listi. Tako su se tu našli Fiat 500L, a vrlo blizu se nalaze Ford Fiesta i Focus. Posebno iznenađuje ulazak Mercedesa CLA koji Amerima već godinama nikako ne sjeda. S druge strane C i E klasa su bile i ostale u samom vrhu, a GLK pobijedio je u svom segmentu.
A ako se pitate što se na automobilima najčešće kvari, odgovor je sasvim jasan. Najveći problem predstavlja elektronika, posebno dio vezan uz infotainment koji čini 22% kvarova. Sve češće poslušnost otkazuje akumulator, što se prije nije događalo.