Home Društvo Današnji mladi seksaju se manje nego ijedna druga generacija u posljednjih 90...

Današnji mladi seksaju se manje nego ijedna druga generacija u posljednjih 90 godina

SHARE

Usprkos Instagramu koji često služi kao seksualni reklamni pano, Tindera i drugih aplikacija za upoznavanje, izgleda da su današnje generacije mladih seksualno manje aktivne od vršnjaka u prošlosti.

Istraživači sa sveučilišta Florida Atlantic tvrde kako su ljudi rođeni devedesetih češće seksualno neaktivni od svih generacija u posljednjih 90 godina, piše Daily Mail.

Čak 15% mladih Amerikanaca u ovoj dobnoj skupini nisu imali ni jednog seksualnog partnera od kako su navršili 18 godina. Za usporedbu, mladi rođeni 60-ih godina prošlog stoljeća u toj dobi bili su seksualno neaktivni u samo 6% slučajeva. Posljednja generacija koja je bila toliko seksualno neaktivna je generacija rođenih 1920-ih, koja je u svojim dvadesetima imala 2. Svjetski rat.

Ovi trendovi ne odnose se samo na SAD. U zemljama zapadne Europe tinejdžerska trudnoća u velikom je padu. U Velikoj Britaniji, primjerice, 2014. godine zabilježeno je 23.000 slučajeva tinejdžerske trudnoće, brojka posljednji put zabilježena prije 45 godina.

Objašnjenje ovakvih rezultata znanstvenici vide u sve socijalizaciji posredovanoj društvenim mrežama, takozvanom ‘Facebook efektu’, u kojem se mladi više druže preko ekrana, a manje vise zajedno na ulici tako da je i teoretski manja šansa za slučajni tjelesni susret.