Home Društvo 10 najvećih mitova o zdravlju: Zarazit ćemo se od WC školjke

10 najvećih mitova o zdravlju: Zarazit ćemo se od WC školjke

SHARE

1. Pijte 8 čaša vode na dan

Prava istina je da ne morate brojati čaše svaki dan. Više vode dobro će djelovati na vašu kožu, organe i zdravlje općenito, no hrana bogata vodom poput juha, voća, povrća i pića poput sokova i čaja svejedno će vam dati dovoljno vode.

foto: Dreamstime

Više vode svakako morate piti ako vam je urin tamno-žut, ako ste vrlo regularni, nemate redovito stolicu ili živite u vrlo vrućem podneblju.

2. Jaja su loša za vaše srce

Jaja ili dva na dan ne podižu rizik od srčanih bolesti kod zdravih ljudi. Nova istraživanja su pokazala da jaje treba jesti cijelo, i bjelanjak i žumanjak.

Žumanjci su prepuni karotenoida – luteina i zeaksantina – dva antioksidansa koji pomažu zdravlju očiju i štite od upale te smanjuju šansu za razvoj degenerativnih oboljenja. Karotenoidi žumanjcima daju prepoznatljivu boju.

Svakodnevno konzumiranje jaja, preciznije žumanjaka, može smanjiti loš kolesterol u tijelu i povećati razinu dobrog. Time se smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

foto: 123RF

Naime, jedenje kolesterola, kojeg sadrži i žumanjak, nema pravi utjecaj na metabolizam kolesterola u tijelu. Odnosno, to što jedete hranu bogatu kolesterolom ne znači da ćete razviti visoku razinu kolesterola u krvi. Zapravo, žumanjci čak mogu biti korisni jer podižu razinu dobrog kolesterola koji je povezan s nižim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

3.Od hladnoće se možete prehladiti

Nije hladnoća ta koja će uzrokovati prehladu. Jedna studija pokazala je da su, zdravi muškarci, koji su provodili nekoliko sati na temperaturama malo iznad ništice svaki dan, imali više zdravih aktivnosti u imunitetu povezanih s borbom protiv virusa, piše WebMD. Također, u skandinavskim zemljama bebe često spavaju vani po zimi jer oni smatraju da na taj način jačaju njihov imunitet.

foto: Dreamstime

No tu ima i jedna zamka. Virusi preživljavaju na niskim temperaturama i ako se od nečega razbolite, to će biti od virusa koji se šire hladnim zrakom.

4. Svaki dan treba piti vitamine

Istraživanja su pokazala da svakodnevno uzimanje multivitamina nam zapravo uopće ne koristi. Ako vam je vaš liječnik preporučio određene vitamine, onda ih svakako uzimajte. U trudnoći se preporučuje piti folnu kiselinu kako bi se spriječila oštećenja ploda. No i dalje je najbolje vitamine dobivati iz raznolike prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i zdravim uljima.

foto: Dreamstime

5. Doručak trebate jesti kako bi mršavjeli

Jedenje doručka ne znači nužno da ćete mršavjeti, ali svakako ćete zdravije jesti i obroci će vam biti bolje raspoređeni. Primjerice, pojedete li doručak nećete se prejedati za ručak i večeru, što obično i je razlog nakupljanja kilograma. No studija sa Sveučilišta Cornell pokazala je da ljudi koji uopće ne jedu doručak nisu jeli ništa više za ručak ili večeru, i čak su jeli oko 400 kalorija manje na dan nego oni koji su doručkovali.

foto: Dreamstime

Tako da je prava istina zapravo individualna – nekima će pomoći u mršavljenju, ali to nije generalno pravilo.

6. Zeleni sekret iz nosa znači infekciju

Zeleni ili žuti iscjedak iz nosa nešto je češći kod bakterijskih infekcija, no to ne znači nužno da morate piti antibiotike. Kod upale sinusa u početku sekret može biti proziran, a katkad kod uobičajene prehlade zelen.

foto: Dreamstime

7. Djeca postaju hiperaktivna od šećera

Iako će se većina roditelja zaklinjati da je to istina, studije pokazuju da zapravo nije.

Šećer nema utjecaja na dječje ponašanje, zaključio je dr. Mark Wolraich, šef odjela za Razvoj i ponašanje djece na Sveučilištu Oklahoma nakon provedene studije o istom.

foto: Dreamstime

Roditelji očekuju da će djeca doživjeti “sugar rush” nakon jedenja određene količine slatkiša, zato su i skloni to uvidjeti ako se dječje ponašanje promijeni. No dr. Wolraich kaže da djeca postanu uzbuđena zbog slatkiša obično na rođendanima i sličnim veselim događanjima jer čokolade i bomboni u centru pozornosti.

8. Možete se razboljeti od zahodske školjke

Ne zamarajte se previše zahodskim školjkama, poručuju znanstvenici. Veća opasnost prijeti od kvaka, vrata i podova u zahodima jer su te površine najčešće prekrivene bakterijama poput E.coli, norovirusima i virusima gripe. Pokrijte svoje ruke s ubrusom kada dirate vrata ili kvake te obavezno operite ruke.

Dreamstime | Autor: Dreamstimefoto: Dreamstime

9. Puckanje kostiju može prouzročiti artritis

Jedino što može biti loše kod lomljenja prstiju je zvuk, i to ako vas živcira. No ako uživate raditi to, samo nastavite. Znanost je dokazala da se u tom procesu kosti i zglobovi ne dodiruju već zvuk nastaje kada balončići plina nakupljeni među kostima puknu.

foto: 24sata.hr

10. Udebljat ćete se od masne hrane

Mast u umjerenim količinama je nužna našem tijelu da bi funkcioniralo pravilno. Posebno ćete imati koristi od zdravih masnoća poput maslinova ulja i domaće svinjske masti te onih iz masnijih riba poput lososa.

foto: Dreamstime

Debljamo se zato što unosimo preveliku količinu kalorija koju ne uspijevamo potrošiti.