Home Zanimljivosti 10 životnih savjeta kako se bojati manje, a biti puno više

10 životnih savjeta kako se bojati manje, a biti puno više

SHARE

Većina nas ima opravdane razloge zašto ne živi vlastite snove. Zbog djece, obitelji, karijere, godina… Jer jednostavnije je dopustiti strahu da nas paralizira i ne živjeti život kakav zaslužujemo

Možete li se sjetiti prijateljice, susjede, poznanice koja je u zadnje vrijeme nešto pokušala i nije uspjela? Vjerojatno, ne.
Jer strah od neuspjeha dovodi do toga da niti ne pokušavamo, a upravo je to jedini put osobnog razvoja koji nas na kraju dovodi do životnog zadovoljstva.

Na putu će se uvijek prepriječiti nekakav život – obiteljski, djeca, karijera, gužva u prometu ili vremenske neprilike. No ne i pred stvarima koje su uistinu važne.

“Nedovoljno sati u danu” samo je floskula kojom se skrivamo pred vlastitim strahovima. Jer za sve postoji vrijeme – vrijeme u radnome tjednu, vrijeme u vikendu i vrijeme u cijelome životu za osobni rast i razvoj, za učenje i upoznavanje sebe na putu do snova.

U nastavku pročitajte deset najvažnijih savjeta kako prevladati strahove i velikim koracima grabiti prema naprijed.

1. POSTAVITE CILJEVE

Nemojte ih zvati snovima, već ciljevima. Ciljevi su opipljivi, a snovi zvuče nerealistično, sanjarski. Postavite si dnevne, tjedne i mjesečne ciljeve koji će vas tjerati naprijed.

2. TRAŽITE ONO ŠTO VAM JE POTREBNO

Ako drugima ne kažete ono što želite ili trebate, neće vam ni moći pomoći.

3. VLASTITO MIŠLJENJE JE NAJVAŽNIJE

Naučite si vjerovati. Ne dopustite drugima da negativno utječu na vas jer ćete na kraju živjeti život koji ne želite ili u najboljem slučaju koji ne predstavlja stvari koje su vam važne.

4. PREUZMITE KONTROLU NAD ŽIVOTOM

Sami donosite odluke i ako odlučite ne raditi ništa, to je sasvim u redu.

5. NORMALNO JE GRIJEŠITI

Važno je naučiti iz pogrešaka kako bi idući put bili bolji. Uvijek želimo biti savršene i ne usudimo se nešto pokušati napraviti bolje jer bi mogle pogriješiti.

6. PRESTANITE TRAŽITI ISPRIKE ZA SEBE I LJUDE KOJI VAS OKRUŽUJU

I preuzmite odgovornost za svoja djela.

7. LJUDI KOJI VAS VOLE NEĆE TRAŽITI DA BUDETE MANJE, KAKO BI ONI BILI VIŠE

Uvijek njegujte samo one odnose koji na vas djeluju pozitivno.

8. NEMA STRAHA

Riskirajte, što više i češće. Što se više nečega bojite, to je važnije da to i učinite.

9. UČITE IZ LOŠIH IZBORA

Loše stvari zamijenite dobrima. Čak i ako učinite nešto loše, učite iz tog iskustva kako bi idući put bile bolje.

10. UVIJEK POMAŽITE DRUGIMA I BUDITE IM PODRŠKA

Za uspjeh je potrebna pomoć obitelji i prijatelja. Uvijek budite podrška drugima jer ne znate u kojem će trenutku isto trebati vama.

Ako vas je ovaj tekst inspirirao na promjenu, prijavite se na Zadovoljna akademiju koja vam želi pomoći da svoj hobi možda jednog dana učinite profesijom ili pak da se dodatno usavršite u sadašnjem zanimanju.