Home Društvo Po 100 eura za nošenje burke i brade, Mektić o tome nema...

Po 100 eura za nošenje burke i brade, Mektić o tome nema saznanja

SHARE

Stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević rekao je da radikalne islamističke grupe iz Saudijske Arabije mjesečno isplaćuju po 300 eura pojedincima u BiH koji potpišu ugovor o tome da će se odazvati pozivu na džihad, bez obzira u kojem se dijelu svijeta vodila “sveta borba”.

“Saudijske nevladine organizacije kao što su ‘El Haramejn’, ‘Benevolens internešnel’ i ‘Taibah’, koje se već godinama nalaze na crnim listama Vijeća sigurnosti UN zbog povezanosti sa terorizmom, glavni su financijeri radikalizacije Bošnjaka u BiH”, kaže Galijašević.

Galijašević kaže da ove grupe mjesečno plaćaju po 100 eura ženama u BiH koje prihvate da cijelo tijelo pokriju po strogim šerijatskim pravilima.

“Ista novčana suma plaća se i bošnjačkim muškarcima koji pristanu da puštaju duge vehabijske brade, a ukoliko cijela obitelj pređe na prakticiranje radikalne verzije islama za to se dobiva dodatni mjesečni bonus od 200 eura”, rekao je Galijašević za “Euroblic”.

On kaže da je svima koji žive u Federaciji BiH već dugo poznat ovaj cjenovnik, dodajući da je to javna tajna u svim većim gradovima.

Galijašević je rekao da je točna nedavna izjava austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastijana Kurza da se u Sarajevu ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu.

Prema njegovim riječima, Kurz je previše ozbiljan čovjek da bi iznosio u javnost takve tvrdnje ako za njih nema pokriće.

Sociolog religije iz Tuzle Mehmedalija Nuhić rekao je da osobno poznaje veliki broj donedavnih bošnjačkih ateista ili sljedbenika umjerene bošnjačke verzije islama koji su dobili novac za “mnogo čvršće povezivanje sa Alahom”.

Nuhić navodi da je posebno zanimljiv slučaj žene koja je od moderno odjevene osobe počela izlaziti u grad potpuno pokrivena.

“Stvari su se promijenile kada je iz nekih razloga nekoliko mjeseci prestala da joj stiže novčana uplata, poslije čega je ponovo počela da se odijeva moderno”, kaže Nuhić.

On ističe da su ljudi bez posla i bilo kakvih primanja najčešće mete raznih navodno humanitarnih fondova i nevladinih organizacija iz arapskog svijeta, koji su spremni da plate bosanskim muslimanima za usvajanje arapskog načina života i prakticiranje vjere.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da je izjava austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza o tome da se ženama u Sarajevu i Prištini plaća da u javnost izađu potpuno pokrivene, “politička izjava izrečena u smislu predizborne kampanje u Austriji”.

– Mi ne raspolažemo informacijama o takvom plaćanju i zatražit ćemo od sigurnosnih agencija Austrije da nam dostave te informacije ukoliko ih imaju jer pretpostavljamo da to nije njegova paušalna izjava i da na nečemu počiva. Ukoliko je to istina, postavlja se pitanje otkud taj novac dolazi, tko ga donosi ovdje, odnosno koje je porijeklo tog novca – izjavio je Mektić.

Ponovio je da u ovom momentu o tome nemaju saznanja, te da nitko dosad s austrijske strane nije prenio takvu informaciju, a smatra da je ona izrečena isključivo u političkom kontekstu u vezi s predizbornom kampanjom u Austriji.