Home Politika Na današnji dan 1991. godine Vlado Gotovac održao je najbolji govor u...

Na današnji dan 1991. godine Vlado Gotovac održao je najbolji govor u novijoj hrvatskoj povijesti

SHARE

“JA VAS volim i ja se vama ponosim. I kada bih trebao birati da li ću s vama umrijeti ili s ovim strašilima živjeti, izabrao bih smrt”, započeo je tog 30. kolovoza 1991. godine pred Komandom 5. vojne oblasti u centru Zagreba svoj čuveni govor Vlado Gotovac.

Tisuće ljudi stajalo je na kiši tog dana. Rat je već počeo, a tadašnji predsjednik Matice hrvatske Vlado Gotovac održao je govor na skupu kojeg su organizirale majke čiji su sinovi u tom trenutku služili JNA i nije im bilo dopušteno vratiti se kući.

“Ovi ovdje nemaju od čega umrijeti jer nemaju ni dostojanstva ni ljubavi”, rekao je Gotovac.

“Generali nemaju djecu, ja vas uvjeravam, jer onaj koji tuđu djecu ubija, nema djece. Jer onaj tko tuđe majke ucviljuje, nema majke. Jer onaj tko ruši tuđe domove, nema doma. Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca. Sramit će ih se njihova djeca jer nisu im bili očevi. Sramit će ih se njihove žene, jer su bili ubojice tuđe djece. Sramit će ih se njihove obitelji jer su uništavali tuđe obitelji”, govorio je tada Gotovac.

Tešku političku situaciju i agresiju koja se spremala, Gotovac je tog kišnog kolovoškog popodneva uspio svesti na sram generala JNA.

Vlado Gotovac ostao je upamćen kao jedan od boljih govornika u novijoj hrvatskoj povijesti, a mnogi upravo njegov govor u Zagrebu smatraju jednim od najboljih. Gotovac je umro u prosincu 2000. godine. Prema mnogima, bio je najrazboritiji glas Hrvatskoga sabora. Godine 1989. osnovao je HSLS. Bio je pjesnik, filozof, političar i intelektualac.