Home Društvo Vremenska prognoza za vikend: u subotu i nedjelju mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za vikend: u subotu i nedjelju mogući pljuskovi

SHARE

Završetkom kolovoza i klimatološkog računanja ljeta završava i razdoblje vrućine u većini Hrvatske, te počinje svježije razdoblje, diljem Hrvatske do ponedjeljka uz povremenu kišu, ponegdje i obilnije pljuskove praćene grmljavinom, a moguće je i olujno nevrijeme. Uz oblake, kišu, vjetar i zamjetno nižu temperaturu nego prošlih dana, prvi rujanski vikend u mnogim će krajevima imati gotovo prava jesenska obilježja.

U istočnoj će Hrvatskoj petak još biti većinom sunčan i vruć. Poslijepodne sa zapada porast naoblake i vjerojatnosti za mjestimičnu kišu i grmljavinu. Vjetar će biti slab i umjeren zapadni, a najviša temperatura od 29 do 32 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo niža, između 25 i 29 °C, već prijepodne uz više oblaka nego na istoku, a uglavnom poslijepodne treba računati i na sporadične pljuskove i grmljavinu. Vjetar uglavnom slab, mjestimice umjeren sjeverozapadni i sjeverni.

Oblaka će najviše biti na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će se naoblačiti već u noći i ujutro te će kiše, grmljavine, a na moru i neverina biti i u prvome dijelu dana. Uz jake pljuskove količina kiše ponegdjemože biti i veća od 30 litara po četvornome metru, osobito na širem području Rijeke. Puhat će najprije jugo, zatim i jugozapadnjak, mjestimice vjerojatno i jak.

Na srednjem će Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije najviša temperatura biti od 28 do 32 °C, niža uglavnom na širem zadarskom području, gdje će već od jutra biti oblačnije, uz mjestimičnu kišu i grmljavinu. Kasnije se vjerojatnost nestabilnosti povećava posvuda, osobito u unutrašnjosti. Puhat će jugo, većinom slabo i umjereno.

Na jugu Hrvatske će oblaka biti manje nego u sjevernijim krajevima, a i vjerojatnost za kišu. Zadržat će se vrlo toplo i vruće, uz najnižu jutarnju temperaturu zraka od 20 do 23 °C, te najvišu dnevnu od 29 do 32 °C.

Vikend će biti još oblačniji i svježiji, posebice nedjelja, kada će najviša temperatura u kopnenom području biti uglavnom niža od 20 °C. Pritom će biti i kišovito, ponegdje i uz obilnije pljuskove praćene grmljavinom na što upozorava Meteoalarm. Početkom tjedna ponovno sunčanije i toplije, ali ne i vruće. Mjestimične kiše bit će još uglavnom u ponedjeljak.

Na Jadranu će idućih dana biti promjenljivo s povremenom kišom te lokalnim neverinima. U ponedjeljak smirivanje, no puhat će bura, ponegdje i jaka, te sjeverozapadnjak. Bure će na sjeveru biti već u nedjelju, kada će još prema jugu puhati jugozapadni i južni vjetar, a u subotu gotovo posvuda jugo.