Home Društvo Cijene stanova u Mostaru skočile za 10 do 15 posto

Cijene stanova u Mostaru skočile za 10 do 15 posto

SHARE

Cijene stanova u BiH porasle su tijekom ljeta zbog velikog broja kupaca iz dijaspore, a iznajmljivanje je također skuplje zbog sve većegzanimanja Arapa i turista, potvrđuju u bh. agencijama za prodaju nekretnina, piše Dnevni avaz.

Da su cijene stanova u Mostaru skočile za 10 do 15 posto, potvrdio je i Elvedin Ćatić, direktor agencije za prodaju nekretnina, uz napomenu da starih stanova gotovo i nema u prodaji.

Idu i ljeti i zimi

”Ljeti je veća potražnja za stanovima zbog dijaspore, ali prodaju se i zimi. Najprodavaniji su stanovi koji koštaju od 80 do 90 tisuća KM. Radnička klasa kupuje stanove ako je kreditno sposobna. Uzmu kredit na 10 do 15 godina, rata je od 400 do 500 KM, maksimalno do 600. Prodajemo tako tijekom cijele godine, dolaze novi mladi bračni parovi”, pojasnio je Ćatić, podsjećajući da je centar grada najtraženija lokacija.

Napominje da i stanovima za iznajmljivanje raste cijena kada studentima počinje nastava. No, to nije jedini razlog poskupljenja, jer na njega, kaže, utječe i povećan broj turista.

”Sada se dosta stanova iznajmljuje na dan ili dva. I njihova cijena raste preko ljeta. Za 250 do 300 KM možete iznajmiti lošiji stan. Oko 350 KM je neki minimum, pa do 600 KM, što je nerealno za jednu obitelj.

”Dosta je studenata iz Hrvatske, njih više zakupi jedan stan, pa je i to jedan od razloga što im cijene rastu”kaže Ćatić.

U nekim sarajevskim agencijama za prodaju nekretnina tvrde da su cijene stanova neznatno skočile, odnosno da se nisu mijenjale u posljednjih nekoliko mjeseci. Inače, u glavnom gradu BiH najviše se traže stanovi od 50 kvadrata. Nelegalni trgovci Slažu se da je najveća potražnja za nekretninama u Centru te na potezu Grbavica – Baščaršija.

Neven Begović, zaposlenik jedne sarajevske agencije, ističe da je najveća potražnja za novogradnjom oko Skenderije i Nove Otoke, a cijenu kvadrata određuje i stanje nekretnine.

Trebinje postaje grad u kome je prodaja stanova na zavidnom nivou, tvrde agenti. S ponosom ističu da je samo za mjesec prodato 80 stanova.

”Sada je započeta gradnja oko 350 stanova i sve će se prodati do kraja iduće godine”, kaže vlasnik trebinjske agencije za prodaju nekretnina Vaso Milić.

Napominje da i u Trebinju postoje problemi s nelegalnim trgovcima nekretnina, ali i da je došlo do rasta cijena, kao naprimjer parkinga, koji košta tri KM za sat.

Oprez s mešetarima

”Problem je što postoji puno nelegalnih posrednika koji rade s nekretninama i stvaraju zabunu na tržištu. Udruženje sudionika u prometu nekretnina privredne komore FBiH podnijelo je inicijativu za donošenje zakona da bi se uredilo tržište nekretnina i izbjeglo mešetarenje. Nelegalni posrednici nanose nam štetu jer, ako neka nekretnina košta 60 tisuća, oni je žele prodati za 80, kako bi sebi uzeli 20 tisuća. To se ne može prodati pa dolazi do zabune kod klijenata jer misle da i agencije tako rade”, kaže Begović, ističući da sve agencije naplaćuju postotak od tri posto i da svi koji im se obrate moraju dobiti fiskalni račun za usluge.

Sve popularniji “stan na dan”

Sve češće se izdaju stanovi i na dan. Oni koji se bave time tvrde da posla ima više nego kada se stan iznajmljuje na duže te da je i zarada veća.

”Najčešće mušterije su studenti koji ne žive u gradu, a imaju nekih obveza, pa iznajme stan na dan. Stan kratko iznajme i stranci, ali i dijaspora. Kažu da im je to jednostavnije nego da su s rodbinom. Neko iznajmi stan za noć, neko dvije, a neko i na pet dana. Cijene se kreću od 40 do 50 KM”, kazala je jedna vlasnica “stana na dan”.

 

Prosječne cijene

MOSTAR od 1.700 do 1.800 KM kvadrat polovnog stana do 2.300 KM kvadrat u novogradnji

SARAJEVO od 1.500 do 2.500 KM kvadrat na relaciji od Baščaršije do Grbavice

TREBINJE – od 1.450 do 1.700, a u nekim zgradama i po 2.000 KM kvadrat novogradnje.