Home Društvo Papa Franjo Majku Tereziju proglasio svetom: Nema alternative djelatnoj ljubavi

Papa Franjo Majku Tereziju proglasio svetom: Nema alternative djelatnoj ljubavi

SHARE

Da današnji dan 2016-e. godine Papa Franjo Majku Tereziju proglasio svetom.

Svaki put kad se sagnemo pred potrebama braće i sestara, dajemo Isusu jesti i piti, zaodijevamo, pomažemo i pohodimo Sina Božjega, poručio je Papa.

Na čast svetog i nepodijeljenog Trojstva, za širenje katoličke vjere i porast kršćanskoga života, vlašću Gospodina našega Isusa Krista, svetih apostola Petra i Pavla te našom, nakon zrelog razmatranja i čestog zazivanja Božje pomoći, uz savjet mnoge naše braće, proglašavamo i određujemo da je blažena Terezija iz Calcutte svetica, upisujemo je u popis svetaca, zapovijedamo da se u općoj Crkvi časti među svecima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga, tim riječima je papa Franjo 4. rujna 2016. na Trgu svetoga Petra kanonizirao Majku Tereziju.

U homiliji na svetoj misi je istaknuo kako je za novu sveticu milosrđe bila ‘sol’ koja je davala okus njezinom radu te ‘svjetlo’ koje je svjetlilo u tami za mnoge koji više nisu imali suza za plakati od svojeg siromaštva i patnje. Naglasio je da njezino poslanje ostaje ‘rječito svjedočanstvo Božje blizine najsiromašnijima od siromašnih’.

Sveti je Otac, kao ‘divnu sintezu’ onoga što je Bogu ugodno, naglasio riječi proroka Hošee: ‘Milosrđe mi je milo, a ne žrtva’. U bratu i sestri kojima pomažemo, prepoznajemo i Božje lice koje nitko ne vidi, kazao je Papa, dodajući: ‘Svaki put kad se sagnemo pred potrebama braće i sestara, dajemo Isusu jesti i piti, zaodijevamo, pomažemo i pohodimo Sina Božjega’.

– Nema alternative djelatnoj ljubavi: oni koji se stavljaju u službu drugih su, čak i ako to ne znaju, oni koji ljube Boga. Međutim, tek pružanje ruke u vremenu potrebe nije dovoljno; to je divan znak ljudske solidarnosti, ali život koji se sastoji samo od toga je sterilan jer mu nedostaju korijeni. Zadatak koji nam Gospodin povjerava je, naprotiv, ‘poziv na djelatnu ljubav u kojoj svaki Kristov učenik stavlja čitav svoj život u njegovu službu, tako da svaki dan raste u ljubavi – istaknuo je Papa

Majka Terezija je u svim vidicima svojega života bila ‘velikodušna djeliteljica božanskoga milosrđa’ te je bila na raspolaganju ‘svima po svojem prihvaćanju i zaštiti ljudskoga života, nerođenih, napuštenih i odbačenih.’ Ona je bila ‘predana zaštiti života, neprestano ističući da su ‘nerođeni najslabiji, najmanji i najranjiviji’, istaknuo je Sveti Otac.

– Svetica iz Calcutte se priginjala pred istrošenima, koji su ostavljeni da umru kraj ulice, vidjevši u njima njihovo bogomdano dostojanstvo; ona je podigla svoj glas pred moćnicima ovoga svijeta, ne bi li uvidjeli svoju krivnju za zločin siromaštva koje su stvorili – kazao je Sveti Otac.

Majka Terezija – uzor svetosti

Dobrovoljcima je papa Franjo preporučio upravo Majku Tereziju kao uzor svetosti.

– Neka nam ta neumorna djelatnica milosrđa pomogne da sve više shvatimo kako je jedini kriterij djelovanja besplatna ljubav, oslobođena svake ideologije i svih vezanosti, pružena svima bez razlikovanja jezika, kulture, rase ili religije. Majci Tereziji se sviđalo reći: ‘Možda ne govorim njihov jezik, ali se mogu nasmiješiti’ – napomenuo je Papa na kraju homilije.

Misionarke i misionari ljubavi

Prije molitve Angelusa, pri kraju mise, posebno je pozdravio prisutne misionarke i misionare ljubavi.

– Neka vaša utemeljiteljica uvijek bdije nad vašim hodom i izmoli vam vjernost Bogu, Crkvi i siromasima – poručio im je Papa.

Djelatnike i volontere milosrđa je predao zagovoru nove svetice i poželio da ih ‘nauči svakoga dana razmatrati i klanjati se raspetom Isusu te mu služiti u potrebitima.

Spomenuvši velikodušan rad ljudi koji služe u teškim okolnostima, osobito je istaknuo španjolsku misionarku sestru Isabel, koja je prije dva dana ubijena u glavnom gradu Haitija, zemlji za koju je poželio da prestanu ‘toliki čini nasilja’ te izrazio nadu u ‘veću sigurnost za sve’.