Home Društvo Diplome imaju dobar utjecaj na zdravlje

Diplome imaju dobar utjecaj na zdravlje

SHARE

Diploma nam može donijeti bolje radno mjesto i veću plaću, ali prema novom istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Oxfordu i Londonskog koledža, više obrazovanje ima i jako dobar utjecaj na zdravlje jer smanjuje mogućnost nastanka srčanih bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 500 tisuća ljudi, a prema saznanjima znanstvenika, 3,6 godina dodatnog obrazovanja su za jednu trećinu smanjile rizik od koronarnih bolesti kod ispitanika.

Ljudi koji su imali više obrazovanje su također imali i niži indeks tjelesne mase, nižu razinu masnoća u krvi te je među njima bilo dosta nepušača.

Jedan od autora studije dr. Julien Vaucher kaže kako rezultati pokazuju da se jedan dio veze između obrazovanja i dobrog zdravlja može objasniti uz pomoć činjenice što su mnogi ispitanici bili nepušači, ali kada se uzmu u obzir drugi ispitanici, veza je poprilično tajnovita.

-Političari bi trebali pronaći načine kako da produže obrazovanje, možda uz pomoć podizanja razine svijesti o njegovim dobrobitima- objasnio je ovaj znanstvenik.

Tijekom istraživanja, znanstvenici se nisu toliko usredotočili na duljinu obrazovanja već su analizirali 162 varijacije gena koje su bile povezane s godinama školovanja.

Podsjetimo da od srčanih bolesti umire sve više ljudi, a obično nastanu kada se srčane arterije sužavaju zbog postupnog nakupljanja masnoća. Angina i srčani udar su najučestalije posljedice takvog stanja, prenosi Fena.