Home Društvo Imoćani će podignuti spomenik Mercedesu

Imoćani će podignuti spomenik Mercedesu

SHARE

Kada netko izvan Imotske krajine spomene Imotski i Imoćanina, odmah se uz to veže Modro i Crveno jezero, a u posljednje vrijeme i skupocjene kuće za odmor koje konkuriraju i najprestižnijim europskim turističkim destinacijama.

Ipak, ima i onih koji na spomen Imotskog odmah umetnu riječ Mercedes.

Ni krivi, ni dužni Imoćani su postali hrvatski sinonim za taj kultni njemački automobil.

Ako i ima istine da se u Imotskoj krajini vozi najveći broj Mercedesa, nitko nikada nije usporedio neke druge slične gradove i vidio koja se marka automobila i tu najviše koristi.

Sve u svemu Imoćanima to nije krivo, dapače, jer voziti Mercedes znači voziti i kvalitetni automobil.

Istina, ma koliko Mercedesa ima u Imotskoj krajini, a hvala Bogu ima ih, kada bi se uzeo prosjek njihove starosti, on bi prelazio 20 godina, piše Radio Imotski.

Ali, ostavimo sada to.

Ono bitno čime će Imoćani ipak svima pokazati da vole taj statusni automobil jeste početak realizacije ideje da se Mercedesu podigne spomenik u Imotskom.

Prvi takav u Hrvatskoj, a vjerujemo i u Europi.

Simbolika spomenika, kako rekoše iz vrijedne udruge Oldtimera Imotske krajine ima i svoju drugu stranu.

Spomenik će simbolizirati Mercedesa, ali u pozadini toga i jednu tešku desetljetnu sudbinu Imoćana koji su odlaskom u Njemačku, domovinu Mercedesa zarađivali svoj kruh.

-Ideja je niknula na našem zadnjem već tradicionalnom susretu oldtimera u Imotskom sredinom kolovoza, od naših članova, ali i vas novinara. Mercedesa je na svakoj našoj smotri najviše bez daljnjega i to nam predstavlja i čast. Uputit ćemo pismo koncernu Daimler pod čijim je skutima Mercedes, upoznati ih s nakanom podizanja spomenika, ali i približnim podacima koliko Mercedesa ima u Imotskoj krajini i otkada se voze

A voze se odavno još s kraja četrdesetih godina,ali i prije. Neka ljudi znaju da se diže spomenik njihovom simbolu, veli Ivan Topić Nota predsjednik Udruge oldtimera.

U Imotskom se već i razmišlja o lokaciji spomenika, načinu njegove izrade. Najvjerojatnije će to biti od pravog imotskog kamena.

-Sve radimo tiho i polagano, vidjet će te sve uskoro veli Topić.Uostalom ovo će biti još jedan prilog turističkoj promidžbi našega grada i Imotske krajine, zaključuje Topić.