Home Društvo Objektivno i po zakonu: Direktor škole zaposlio kćerku, sa 15. mjesta “progurao”...

Objektivno i po zakonu: Direktor škole zaposlio kćerku, sa 15. mjesta “progurao” je na prvo

SHARE

Da i ove godine zapošljavanje prosvjetnih radnika u školama Kantona Sarajevo nije bilo potpuno objektivno i pravedno, tvrde iz Sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Prostora za manipulacije i namještanje poslova svakako je bilo na intervjuima sa kandidatima, gdje su članovi komisije po slobodnoj procjeni ocjenjivali njihov kvalitet, znanje i stručnost.

Teško je povjerovati da članovi komisije nisu bili pod utjecajem i pritiskom direktora, članova školskog odbora ili nekoga drugog, s obzirom na to da je veliki broj kandidata koji su na intervjuima dobili najviši broj bodova, dok su po ostalim kriterijima bili među niže rangiranima.

Predsjednik Sindikata Saudin Sivro za Faktor je potvrdio da su takve primjedbe dobili i na zapošljavanje u Osnovnoj školi “Porodice ef. Ramić” u Semizovcu, prilikom kojeg se očigledno gledalo ko se zapošljava, a ne kakav je njegov kvalitet i znanje.

– Imamo prijavu, i tu pokušavamo da utvrdimo činjenično stanje, kako je direktor ove škole Šemso Pačariz zaposlio svoju kćerku, iako je bilo više kandidata koji su na konkursu imali veći broj bodova. On je primio kćerku koja je na prvim bodovanjima bila nisko rangirana, te su time direktno oštećeni drugi kandidati – kaže Sivro.

VEZANI TEKST – Kako je teklo zapošljavanje nastavnika: Direktori gurali svoje, zaposleni i oni sa najmanje bodova

Direktor Šemso Pačariz ipak ne vidi ništa sporno u tome što je njegova kćerka u njegovoj školi dobila posao nastavnice bosanskog jezika. Njegovo objašnjenje dato Faktoru glasi:

– Šta trebam ja sad sa kćerke!? Davno su se ženska djeca ubijala! Po prvom bodovanju komisije ona je ušla među prvih 15. Na intervjuu, s obzirom na to da komisija poznaje njen kvalitet rada, jer ona ima više godina radnog staža i u našoj i u drugim školama, dobila je više bodova i ušla je među prvih troje kandidata, na poziciju gdje direktor odlučuje koga će zaposliti – objašnjava Pačariz.

Iako je on od tih troje kandidata donio krajnju odluku da zaposli svoju kćerku, ističe da u ovome slučaju “ni najmanje nije bilo subjektivnog odlučivanja”.

– Sve je po zakonu i pravilniku – dodaje Pačariz.