Home Crna kronika Zakazano ročište u Širokom Brijegu zbog pribavljanja protupravne imovinske koristi firme Lijanović

Zakazano ročište u Širokom Brijegu zbog pribavljanja protupravne imovinske koristi firme Lijanović

SHARE

Vezano za postupak protiv Wolfganga Pichlera i dr., mogu reći da je pred Županijskim sudom u Širokom Brijegu za dan 25.9.2017. godine zakazano ročište radi izjašnjenja o krivnji optuženih Wolfganga Pichlera, Tonia Fabria, Dragana Baškarada i Joze Sliškovića zbog kaznenog djela Zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 383 st. 3 KZ F BiH, te Slave Ivankovića-Lijanovića zbog kaznenog djela Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 247 st. 2 u vezi sa st. 1 t. d) KZ F BiH, potvrđeno je za portal Jabuka.tv iz Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu.

Optužnicom ovog tužiteljstva optuženici se terete da su poduzeću „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 5.000.000,00 KM (pet milijuna konvertibilnih maraka), a društvo Heta d.o.o. Sarajevo koje je preuzelo kredite od društva Hypo Alpe Adria Leasing d.o.o. (u daljnjem tekstu: HAAL) oštetili za iznos od 4.696.949,82 KM.

Agencija za bankarstvo F BiH, zbog nedovoljnog i neadekvatnog osiguranja ranije plasiranih kredita poduzećima u skupni „Lijanovići“, izdala je naredbu da se prestane sa odobravanjem novih kredita. Unatoč tome, s ciljem da poduzeće „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg dođe do novčanih sredstava odgovorne osobe u HAAL-u (direktor Pichler, izvršni direktor Fabrio i prokurista i voditelj podružnice Baškarad) u dogovoru sa direktorom poduzeća „MI Farmer“ Jozom Sliškovićem i direktorom poduzeća „Lijanovići“ Slavom Ivankovićem-Lijanovićem nezakonito su osigurali zajam za pravnu osobu „MI Farmer“, iako su znali da će novčana sredstva koristiti poduzeće „Lijanovići“, izjavio je za portal Jabuka.tv viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH Josip Aničić.

S obzirom da nisu postojali uvjeti za sklapanje kupoprodajnog ugovora, Slišković kao kupac i Ivanković-Lijanović kao prodavatelj su zaključili predugovor o fiktivnoj kupoprodaji nekretnineobjekta „Lijanovići“ u Glamočanima, općina Laktašima, iako su znali da je ta nekretnina već založena. Predmetnim predugovor ugovorena je kupoprodajna cijena od 5.000.000,00 KM, te da će se plaćanje izvršiti preko HAAL-a, nakon čega će se predmetna nekretnina predati u posjed i slobodno raspolaganje pravnoj osobi „Farmer“.

Iako u stvarnosti nikada nije potpisan kupoprodajni ugovor za nekretnine poduzeća „Lijanovići“ u Laktašima, jer predmetna nekretnina zbog već postojeće založenosti nije mogla biti predmetom kupoprodaje, HAAL je dana 28.6.2017. godine na transakcijski račun poduzeća „Lijanovići“ uplatio iznos od5.000.000,00 KM, kojim je Slavo Ivanković-Lijanović je raspolagao protivno njegovoj namjeni, ističe Aničić.