Home Društvo Balkanski Pariz: Otputujte u metropolu u kojoj u centru možete iznajmiti stan...

Balkanski Pariz: Otputujte u metropolu u kojoj u centru možete iznajmiti stan za 30-ak kuna po glavi

SHARE

Na AirBnB-ju možete pronaći stan u centru za 4 osobe za 20 eura po noćenju, tako da ćete umjesto tjedna na moru ovdje za svoj novac moći 5 puta duže uživati, a i pivo je jeftino. 😉

Dani kad je Bukurešt bio poznat kao Pariz Istoka ili Balkana davno su iza nas, ali to ne znači da su prošli i slavni dani glavnog grada Rumunjske. Metropola se svakim danom redefinira spajajući svoju povijest i moderni identitet.

Na prvi pogled arhitektura se može činiti “zbunjujućom”, ali se zapravo radi o zanimljivoj mješavini starog i novog. Između blokova zgrada izgrađenih za vrijeme komunizma svaka malo iskoči neka stara crkva ili građevine stila art nouveau.

Ovdje ima muzeja i parkova koliko vas volja, a mi vam donosimo još neke od razloga zašto je posjet Bukureštu sasvim dobra ideja.

Bukurešt – 3 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Ponovno oživljeni stari grad

Bukurešt je mjesto u kojem su se trgovci sastajali još od 15. stoljeća, ali najviše je stradao za vrijeme Ceausescuove diktature, kad je potpuno oronuo. Danas se zgrade u starom dijelu gradu obnavljaju i dobivaju novo ruho, a pješačka zona jedno je od mjesta s najboljim noćnim životom u Europi. Knjižare, restorani, kafići i kina dodatni su plus.

Posjet Drakulinu dvorcu

Vlad Tepeš svakako je jedan od najpoznatijih Rumunja uopće te se spominje i kao utemeljitelj Bukurešta, a preko agencija možete se zaputiti na jednodnevni izlet i posjetiti njegov dvorac. Uz dvorac Bran, koji je inspirirao Brama Stokera da napiše priču o grofu Drakuli, tu je i dvorac Peles, koji se također isplati vidjeti.

Palača parlamenta

Druga najveća adminsitrativna zgrada na svijetu (odmah nakon Pentagona), najveća zgrada Europe i najteža zgrada na svijetu – samo su neke od činjenica koje se vežu za građevinu zbog čije je izgradnje Ceausescu porušio dobar dio Bukurešta. Naravno, zgrada je nezamislivo luksuzna, ali i kičasta, a rumunjski diktator u njoj praktički i nije stigao uživati. Danas se unutar nje nalaze parlament i muzej suvremene umjetnosti.

Bukurešt – 4 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Crkva Stavropoleos

Sagrađena u 18. stoljeću od grčkog redovnika Ionikiea Stratonikeasa, ova crkva je oaza mira, tišine i divote. Fini kamen, drvo, rumunjki i bizantski elementi, čine je vrijednom obilaska i divljenja.

Ostaci „Pariza“

Kao što smo već rekli, grad je nekoć bio poznat kao Pariz Istoka. Zasluga je to u prvom redu kralja Karla, koji je doveo francuske arhitekte i dao im potpunu slobodu u stvaranju grada. Dobar dio tog francuskog stila kasnije je „nagrđen“ socijalističkom arhitekturom, ali neke su stvari i ostale očuvane. Posjetite i palaču Cantacuzino, koja, najblaže rečeno, izgleda prekrasno.

Parkovi, parkovi, parkovi…

Bukurešt je ispunjen predivnim parkovima, a najstariji, napravljen sredinom 19. stoljeća, jest Cismigiu Gardens. Drugi park koji valja spomenuti jest Herastrau, gdje se nalazi kazalište na otvorenom, ali i golemi prostor za rekreaciju. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti na Karlov park, koji se smatra najljepšim.

Bukurešt – 5 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Najbolja knjižara na svijetu?

Smještena unutar zgrade izgrađene u 19. stoljeću, Carturesti Carusel smatra se jednom od najčudesnijih knjižara na planetu. Nevjerojatan dizajn ostavit će vas bez teksta, a svi koji vole knjige uživat će u mnogobrojnim naslovima koje ovdje mogu pronaći.