Home Auto Uskoro Njemačka bez dizelaša!?

Uskoro Njemačka bez dizelaša!?

SHARE

Njemačka vlada ima u planu da do kraja godine donese odluku kojom će zabraniti u gradovima kretanja starijih dizel automobila radi smanjenja emisija azotnih oksida na ulicama, izjavio je zamjenik ministra za zaštitu okoliša, Jochen Flasbarth.

“Ovaj korak je neophodan kako bi se zaustavilo dalje zagađenje u periodu dok električni automobili ne budu više zastupljeni na gradskim ulicama i dok dizelaši zaista ne postanu – kako danas tvrde proizvođači automobila – čistiji”, kazao je Flasbarth.

Nakon što se usvoji odluka, biti će primenjena na sva dizel vozila koja ne zadovoljavaju standarde Euro 6 norme.

Motori nebi smijeli da emituju više od 80 grama azotnih oksida po km.

50% od 3 miliona novijih auta, koliko se godišnje u Njemačkoj proda su sa dizel motorima. Agencija za životnu sredinu u Njemačkoj je saopštila da su emisije azotnih oksida odogovorne za mnoge bolesti koje svake godine odnesu 10.000 žrtava.

Njemački proizvođači auta, kao  što je to i prije bio slučaj, još uvijek oslanjaju na dizelaše, to pokazuje i sljedeći podatak, koji kaže da dizel motori čine čak 74 % prodanih BMW automobila, kod Audija je ta brojka nešto manja ali ipak visokih 67%. Kada uzmemo najnovije podatke vidjet ćemo da  Euro 6 standarde zadovoljava samo 33% dizelaša koji se nalaze na putevima u Njemačkoj.

PROČITAJTE  U Brabusu su smatrali da mjesta za poboljšanja ima u Mercedes S-klasa 63 AMG i napravili najbrži kabriolet na svijetu!

Nakon Škotske koja će da izbaci u potpunosti sve dizelaše do kraja 2.032 godine i ostale europske države imaju u planu da izbace iz prometa dizel motore.

 

Ako vas je nekad zanimalo kako radi dizel motor možete vidjet ovdje