Home Društvo Zločin nad Hrvatima u selu Uzdol: Za ubojstvo 41 osobe nitko nije...

Zločin nad Hrvatima u selu Uzdol: Za ubojstvo 41 osobe nitko nije odgovarao

SHARE

Na današnji dan, prije točno 24 godine postrojbe tkz. Armije Bosne i Hercegovine počinile su zločin nad civilima i vojnicima u selu Uzdol nedaleko od Rame.

Pokolj u selu Uzdol je bio ratni zločin kojeg su počinili pripadnici Armije BiH nad tamošnjim autohtonim stanovništvom Hrvatima. Pripadnici muslimanske vojske tkz. Armije BiH upali su u selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993.

Ljudi su ubijani puškama, pištoljima. Mnogi su dobili metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene, crkva i županijski ured su teško stradali. Mrtva tjelesa djece i staraca su masakrirana.

U selu je ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Sutradan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina. U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Da bi se ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini otrgnuo zaboravu, snimljen je 2014. godine dokumentarni film Uzdol 41. Nažalost za ovaj zločin nitko nije odgovarao.