Home Društvo Požare u Hercegovini od iduće godine gasit će i jedan zračni traktor

Požare u Hercegovini od iduće godine gasit će i jedan zračni traktor

SHARE
Ovih dana u Mostar dolaze predstavnici jedna španjolske tvrtke koji će predstavnicima Civilne zaštite HNŽ-a i predstavnicima županijske Vlade prezentirati zračne traktore. Za one koji ne znaju, riječ je o višenamjenskom zrakoplovu koji se koristi u poljoprivrednom i protupožarnom zrakoplovstvu, piše Večernji list BiH. Najčešće se rabi za ophodnje i za prvi udar po požaru, a u poljoprivrednom zrakoplovstvu za zaprašivanje.
Kakav će model na kraju kupiti Civilna zaštita u HNŽ-u, tek treba vidjeti. – Nakon višemjesečne borbe s požarima, sasvim je jasno kako je nabava letjelice za gašenje požara u HNŽ-u potreba, a ne luksuz. Zračni traktor koji planiramo kupiti stoji oko četiri milijuna maraka. Naravno, Županija ne može sama financirati kupnju letjelice. Tražit ćemo pomoć viših razina vlasti, prvenstveno Federacije BiH – rekao je za Večernji list ravnatelj Civilne zaštite HNŽ-a Eugen Ćubela.
Sastanak s gostima iz Španjolske ne znači kako će se zrakoplov kupiti od njih nego označava samo početak procesa u kojem će HNŽ konačno dobiti letjelicu kojom će moći gasiti požar na nepristupačnim terenima. Stotine požara koji su zabilježeni u HNŽ-u u vremenu od početka lipnja do kraja kolovoza nanijele su štetu županiji koja se mjeri u desecima milijuna maraka. Službene procjene štete neće ipak biti jer općine nisu pokrenule proces. – Lokalna razina vlasti pokreće procjenu šteta i eventualno poslije proglašenje izvanrednog stanja. To se u ovom slučaju nije dogodilo, ali je sigurno kako su štete ogromne. Također, uložena su određena sredstva kako bi se požari zaustavili. Kada se sve zbroji, jasno se vidi kako postoje razlozi za kupnju barem jedne letjelice kojom ćemo moći gasiti požare. Ne samo na području naše županije nego, po potrebi, i u drugim županijama.
Nadamo se kako će projekt naići na odobravanje te kako ćemo iduće godine imati letjelicu koja će znatno olakšati posao vatrogascima i smanjiti opasnost od požara – poručili su iz Civilne zaštite HNŽ-a. Nije isključeno da se u projekt uključe i još neke županije. U prvom redu tu se misli na Zapadnohercegovačku županiju jer upravo na njezinu području su ovoga ljeta intervenirali kanaderi iz Republike Hrvatske koji su svojim djelovanje spašavali kuće od požara na području Ljubuškog. Uz malo truda, od iduće godine bismo takve situacije trebali rješavati domaćim snagama i letjelicama.