Home Društvo Međugorje papinsko svetište: Papa imenovao pomoćnog biskupa za Varšavu-Prag, mons. Henryk Hoser...

Međugorje papinsko svetište: Papa imenovao pomoćnog biskupa za Varšavu-Prag, mons. Henryk Hoser stiže za trajnog upravitelja u Međugorje?

SHARE

14. rujna 2017. iz Vatikana je došla vijest koju mnogi vjerojatno nisu ni primijetili, ili kojoj nisu posvetili dužnu pažnju.

Ono što bi normalno bila jedna obična komunikacija koja se odnosi na organizaciju biskupija, u ovom slučaju ima moguće implikacije koje nisu beznačajne. Radi se o vijesti da je Papa imenovao mons. Romualda Kaminskog kao pomoćnog biskupa za biskupiju Warsaw-Prag, čiji je redovni biskup monsinjor Henryk Hoser ili posebni izaslanik pape Franje za Međugorje.

Pokušavamo razumijeti zašto je papa odredio pomoćnog biskupa za biskupiju Warsaw-Prag: misija biskupa Hosera je završila kada je izjavio da bi u roku od godinu dana moglo biti službeno priznanje prvih sedam Gospinih ukazanja u Međugorju.

Što bi, barem teoretski, pretpostavljalo da se poseban izaslanik može vratiti na svoju staru dužnost biskupa u biskupiji Warsaw-Prag. No, umjesto da se vrati u tu ulogu s punim radnim vremenom, njemu je dodijeljen pomoćni biskup, što može značiti da će monsinjor Hoser biti trajno premješten u Međugorje?

Pretpostavke o tome su mnoge, a ona možda najvjerojatnija je da će župa Svetog Jakova postati papinsko svetište i da će se pretvoriti u biskupiju na čijem će vrhu biti upravo monsinjor Hoser.

Moramo pričekati i vidjeti da li je to samo hipoteza, ali ako se to ostvari, svi kritičari fenomena Gospinih ukazanja u Međugorju, bili bi pomalo ušutkani.