Home Društvo Nastavlja se zapošljavanje medicinskih radnika iz BiH u Njemačkoj

Nastavlja se zapošljavanje medicinskih radnika iz BiH u Njemačkoj

SHARE

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH predvođena direktorom Muamerom Bandićem posjetila je proteklog tjedna u Njemačkoj poslodavce koji putem projekta “Triple Win” zapošljavaju medicinske radnike iz BiH.

Osim razgovora s njemačkim poslodavcima i medicinskim radnicima iz BiH, delegacija je održala i sastanak s predstavnicima njemačkog GIZ-a i Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke s kojima partnerski implementira projekt “Triple Win”, a razgovarali su o dosadašnjem uspjehu projekta i mogućnostima nastavka i unapređenja suradnje.

– U okviru posjeta poslodavcima i razgovorom s medicinskim sestrama i tehničarima koji su putem “Triple Win” projekta dobili zaposlenje u njemačkim zdravstvenim ustanovama, utvrdili smo da su ispoštivani svi dogovoreni uvjeti i prava naših građana u Njemačkoj. Poslodavci i zaposlenici su zadovoljni načinom suradnje i uvjetima za rad koji su osigurani tim projektom. Nadamo se nastavku te uspješne suradnje – istaknuo je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Direktorica Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke Kea Decker ocjenjuje da im je aspekt “fer mobilnosti” posebno važan kad je u pitanju projekt “Triple Win”. Iz tog razloga se sva Triple-Win-partnerstva baziraju na bilateralnim dogovorima s dotičnim državama. Sudionici projekta, kazala je, imaju priliku da kroz temeljitu jezičnu i stručnu pripremu u matičnoj državi saznaju što ih u Njemačkoj očekuje, te im se tako omogućava brza integracija u njemačko radno okruženje.

–  “Triple Win” projekt pokrenut je 2012. godine i ima tri značajne komponente. Projektom se smanjuje nezaposlenost u BiH, medicinskim radnicima se pruža prilika za ostvarivanje bolje životne perspektive dok se istovremeno smanjuje nedostatak stručne radne snage u Njemačkoj. Putem tog projekta, zaposlenje je dosad dobilo 470 medicinskih radnika iz BiH – navodi GIZ.

Natječaj za prijavu medicinskih radnika srednje stručne spreme za projekt “Triple Win” i zaposlenje u Njemačkoj otvoren je do kraja rujna, a potrebne informacije dostupne su na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Intervjui s medicinskim radnicima iz BiH bit će održani od 2. do 6. listopada