Home Auto Vozači u Mostaru traže odštete za automobile zbog ležećih policajaca

Vozači u Mostaru traže odštete za automobile zbog ležećih policajaca

SHARE

Mostarski vozači preko svojih osiguravajućih kuća sve se više žale poglavarstvu grada da su im ležeći policajci oštetili automobile, te traže naknade za štete nastale zbog neadekvatnog i nepropisnog postavljanja izbočina na brojnim dijelovima gradskih i prigradskih prometnica.

Da su ležeći policajci jedan od velikih problema na mostarskim prometnicama  koji stvara konfuziju i narušava prometnu kulturu za Pogled.ba je potvrdio i stručni savjetnik za planiranje prometa, urbanizam i građenje grada Mostara, Dražen Vrljić.

„Često imamo slučaj da se vozači preko svojih osiguravajućih kuća žale  Gradu Mostaru da smo uništili njihove automobile preventivnim izbočinama na određenim dionicama, jer nije postavljen prometni znak kvalitetno. Primjerice brzina mu rekla 30 na sat a on u biti ne može tu prepreku prijeći ni s deset na sat“, kaže Vrljić. S te strane gledano situacija u reguliranju prometa u Mostaru je kako ističe veoma konfuzna.

No, kako tvrdi  konfuzija koju stvaraju ležeći policajci je višestruka, jer ih ima dosta koji su postavljeni na inicijativu pojedinaca.

Ležeći policajci, tvrdi on, nisu  za usporavanje prometa uvijek najbolje rješenje.

„Mi ih stavljamo u gradu gdje bih stvarno trebalo stavljati , ali ih ima jako puno koji su postavljeni nepropisno i gdje se ne smiju staviti“, priznaje Vrljić.

Za primjer je izdvojio prometnicu na relaciji mostarskih naselja Cim- Ilići gdje su mještani  napisali peticiju da se poskidaju postojeći ležeći policajci.

„Na potezu od sedamsto metara ima osam ležećih prepreka što iritira vozače“, kaže Vrljić. On je radio i elaborat po tom pitanju i ustanovio da je jedino rješenje uklanjanje istih.

„Trebalo bi  ukloniti pet ili šest tih prepreka jer su postavljeni na zahtjev pojedinaca zato što netko ne može izaći iz svog dvorišta sigurno na cestu“, pojasnio je Vrljić za Pogled.ba.

Smisao postavljanja tih prepreka, kako ističe je ispred škola, vrtića, dječjih igrališta i mjesta gdje se očekuje okupljanje male djece.

Međutim, ležećih policajaca nema kod Osnovne Škole  Antuna Branka Šimića, zbog čega su roditelji izrazili strah za sigurnost svoje djece na putu od kuće do škole, a Pogled.ba je o tome problemu pisao pred sami početak ove školske godine.

No, kako ističe Vrljić da bi postavljanje prepreka bilo efikasno  uvijek treba elaborirati i odrediti adekvatne dimenzije i tehničke karakteristike, a nikako bez toga što se u Mostaru sudeći prema stanju na prometnicama nerijetko radi.

Za najbolje rješenje Vrljić smatra platformu na pješačkoj zebri gdje se kompletan pješački prelaz podigne na neka tri centimetra i zebra je u biti na toj platformi.

„Tu htio vozač ne htio mora smanjiti brzinu, a pravilnik svakako prednost daje pješačkim prelazima i vozači se moraju zaustaviti kako bi dali prednost pješacima.

To je kako zaključuje prometna kultura koja u Mostaru treba zaživjeti i na kojoj trebaju svi skupa raditi.

Autor: G.Š./Pogled.ba