Home Društvo VIDEO Život na granici koja ne postoji: Crnići čapljinsko selo u Hrvatskoj

VIDEO Život na granici koja ne postoji: Crnići čapljinsko selo u Hrvatskoj

SHARE

Do hercegovačkog mjesta Crnići, u čapljinskoj općini ne može se doći kao i do svakog drugog grada i mjesta u BiH.

Do njega je moguće doći jedino iz Evropske unije, odnosno iz susjedne Hrvatske, jer je to selo bez putne veze s matičnom općinom i državom. Mještani navikli na takvu situaciju, kažu sve im je hrvatsko, samo teritorija bosanskohercegovačka.

Državljani jedne, a građani druge zemlje, tako sebe nazivaju mještani sela Crnići. Do sela je moguće doći samo preko Metkovića, a na samom ulazu stoji znak upozorenja Državne granice – Republike Hrvatske.

Život na granici koja ne postoji: Bh. selo u Hrvatskoj

Dok se nalazite u mjestu Prud koje pripada Republici Hrvatskoj, samo nekoliko koraka dalje i naći ćete se u BiH – u mjestu Crnići do kojeg put u BiH uopće ne postoji. A gdje počinje teritorij BiH teško je procijeniti jer osim table, vidljivih granica i oznaka nema.

Željko Rozić, mještanin Crnića: “Kao što vidite sami ovdje je granica, živim na granici, ali nisam povezan sa svojom matičnom općinom, radim u Hrvatskoj, ako nešto zatreba obratimo se Metkoviću koliko može pomogne nam, a mogla bi malo i naša matična općina da povede računa.”

Mještani Crnića više od 20 godina žive bez direktne putne veze sa BiH. U selu ima oko deset domaćinstava, koje se uglavnom bavi poljoprivredom i stočarstvom, ali svoje proizvode i stoku ne mogu izvoziti, zbog čega sve manji broj mještana uzgaja stoku.

 Izvor: N1

Imao sam prije dosta stoke, pošto je sad granica, tu se ne može ništa, punkt nema, ali svaki dan je kontrola tu, patrola vozaju se“, izjavio je Jure Planinić, mještanin Crnića.

Dado Klarić, živi u Prudu u RH, i brine se o većem stadu koza koje prelaze i na teritoriju BiH.

One sad pasu u BiH, problema nikakvih nema, niti ko vraća niti ko gonja“, kazao je Dado Klarić, mještanin Pruda.

Računi za režije u Crniće stižu iz dvije države. Struju plaćaju u Čapljini i pritom putuju oko 20 kilometara, a vodu i telefon u Metkoviću.

Struja je bila iz Hrvatske, sad je to preuzela bh mreža za struju, a sve ostalo ostalo je u Hrvatskoj“, rekao je Jure Planinić, mještanin Crnića.

Dado Klarić, mještanin Pruda je kazao: “To je njihov jedan kabal, jedan naš, oni plaćaju struju u BiH , a mi u Hrvatskoj, samo je u njih puno jeftinija nego kod nas.”

Na život u selu Crnići mještani se ne žale, međutim problem im predstavlja loša cesta. Svjesni su, kažu da neće dobiti put do BiH, međutim traže da im se barem popravi postojeći prilazni put.