Home Društvo Vilim Karlović, preživjeli s Ovčare, pozvao branitelje u obranu života nerođenih!

Vilim Karlović, preživjeli s Ovčare, pozvao branitelje u obranu života nerođenih!

SHARE

Velikogorička inicijativa “40 dana za život” organizirala je vrlo posjećenu pro-life tribinu u dvorani “Nazaret” , pri župi Navještenje blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

Povod je bio skori početak velikog nacionalnog molitvenog bdjenja za spas nerođenih koji će se događati istovremeno na čak 28 različitih mjesta u Hrvatskoj.

Cilj same tribine jest osvješćivanje vlastite sredine za problem pobačaja kojeg inicijativa smatra najvećim zlom današnjice.

Nakon uvodnih pozdrava i najava koordinatorice Marijane Vlahović, muška klapa “Vokalisti svetog Josipa” je izvela prigodnu domoljubnu pjesmu, a zatim je riječ dobio gost tribine, Vilim Karlović, poznati hrvatski branitelj, autor knjige “Preživio sam Vukovar i Ovčaru”.

Njegova potresna sjećanja na dane kad je Vukovar proživljavao najteže trenutke, nazočni su slušali  u tišini, s puno emocija i suosjećanja prema nevinim žrtvama.

Unatoč svim patnjama koje je proživio kao zarobljenik, Vilim Karlović, odbacuje od sebe svaku mržnju prema onima koji su mu nanijeli bol, citirajući pritom mirotvorne riječi blagopokojnog kardinala Kuharića, izgovorenih tijekom Domovinskog rata kada je u duhu ljubavi poticao svoj narod da na zlo ne uzvraća istom mjerom.

Vilim se u središnjem dijelu ispovijesti posebno osvrnuo na problem pobačaja.

“Mi, koji smo krvarili za našu domovinu braneći svoj narod moramo biti prvi na braniku kada je u pitanju život nerođenog i začetog djeteta. Naša bitka 90-tih gubi smisao ako podržavamo ili sami sudjelujemo u tom činu. Činimo time na duhovnoj razini nemjerljivu štetu i prokletstvo našem narodu i domovini.

Ukoliko nosimo rane toga teškoga grijeha, oprost je od Boga ponuđen za svaki teški i najteži grijeh. Pokajmo se i osudimo ga, jednostavno odrecimo se toga zla i milosrdni Bog će nas osloboditi okova osude i prezira, kako samih sebe tako i drugih zbog toga čina.

Sva naša ubijena nerođena djeca su kod Boga i čekaju da nas zagrle i pruže svu ljubav Božju koju mi ni zamisliti ne možemo.

Ne bojmo se braćo i sestre o tome govoriti jer će nas samo istina osloboditi, ali i spasiti.”

Nakon ovog svjedočanstva, slijedila je još jedna marijanska pjesma “Vokalista Svetog Josipa”, a potom se okupljenima obratio voditelj velikogoričke inicijative Damir Mirenić koji ih je sve upoznao s radom inicijative i načinima kako se pomaže trudnicama u nevolji.

Pozvao je sve koji žele da se pridruže inicijativi “40 dana za život” da od 27. rujna do 5. studenog , dođu pred bolnice i budu tamo zadnji znak nade za spas nevinog nerođenog djeteta.

Molitelji iz Velike Gorice će u ovoj kampanji bdjeti i moliti ispred opće bolnice u Sisku.

Naglasio je kako inicijativa nikada ne osuđuje one koji se odluče na pobačaj, već im naprotiv, pokušava pomoći i moralno i materijalno da se to zlo ne dogodi, jer zbog toga zla poslije trpi cijela obitelj, pa i šira zajednica.

“Svatko od vas u svojoj sredini, može spasiti jedan život!” – poručio je Damir Mirenić na kraju obraćanja.

Nakon tribine slijedilo je neformalno druženje uz piće i okrjepu, a moglo se kupiti i novo, dopunjeno izdanje knjige Vilima Karlovića “Preživio sam Vukovar i Ovčaru”.

Tekst: Ivica Gašpar/foto:press