Home Društvo Marija i Anđa Čuljak ubiru šipurak po otkupnoj cijeni od 2 KM

Marija i Anđa Čuljak ubiru šipurak po otkupnoj cijeni od 2 KM

SHARE

Vrijeme je branja šumskih plodova i na području posuških planinskih krajolika pa tako i u Sopču. U tom kraju redovito ubiru sve vrste šumskih plodova koje nude i za otkup. Posebice je bogatstvo šipurka uz gospinu travu, drijen, bazgu-zovu, divlje jabuke i mnoge druge.

Navratili smo u sjeverniji dio posuškoga kraja, u lijepi i zdravi kraj Sobač, koji se uspio održati na brdu pa se nije raselio. Ovih je jesenskih dana i radno i veselo jer se beru brojni šumski plodovi, posebice šipurak. Tu su prošle godine Marija Čuljak i ukućani ubrali preko 700 kg zdravog šipurka. Predali su ga na otkup u Tomislavgrad po cijeni od jedne KM po kilogramu. Ove je godine šipuraka nešto manje ali ga ipak ima u izobilju.

-Zašto ga ne ubrati kada je oko nas i malo sjevernije i istočnije. Uz sve kućne poslove ima vremena i za obrati šipurak ili čepurine kako ih mi nazivamo. Nešto ih je manje nego lani ali smo našle novog otkupljenika. Bit će i cijena do dvije marke za kilogram u Ljubuškom, rekle su beračice Marija i Anđa. Potom su s didom Tomom i ostalima u tom kraju ispričale što sve pripremaju od šumskih plodova – pekmeze, likere, čajeve pa i rakiju. Dida Toma ih je pohvalio kako su vrijedne i kako svega imaju u za zimnicu.

U posuškom krajoliku Čitluku potvrdili su nam kako uberu prirodne darove od ljekobilja do šimskih plodova na Vučipolju. Ivan Rajkić je potvrdio kako su mu divlje jabučice “divljakinje” pomogli kod liječenja visoke masnoće.

-Priredio sam ocat od divljih jabuka i moja visoka masnoća u krvi je spala na normalu, potvrdio je Ivan koji je tim lijekom pomogao nekim svojim znancima. O ljekovitim travama i plodovima razgovarali smo i s fra Petrom Krasićem u Masnoj luci. Tu su brojne biljke s korjenom ljekovite pa je fra Petar posebno izdvojio rakiju s dodatkom korijena trava za lijek protiv bolova u želucu. Pomalo se beru i lješnici, kupine, drijenovi za pripremu zdrave zimnice i na drugim posuškim i hercegovačkim krajevima.