Home Kultura Dvadesetogodišnja Ivana Miličević objavila svoju prvu knjigu

Dvadesetogodišnja Ivana Miličević objavila svoju prvu knjigu

SHARE

Dvadesetogodišnja Ivana Miličević iz Čitluka objavila je svoju prvu knjigu naziva “Prije nego odrastem”. Povodom izdavanja njene knjige razgovarali smo s mladom autoricom, zanimalo nas otkud inspiracija za knjigu, tko ju je potaknuo na pisanje, te kakvi su joj planovi za budućnost.

Ivana je rođena 31. listopada 1997. godine, a živi u Donjem Malom Ograđeniku u Općini Čitluk. Osnovnu školu završila je u Čerinu, a prirodoslovnu gimnaziju u srednjoj školi dr. fra. Slavka Brbarića u Čitluku. Studentica je Hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Mostaru.

“Usuđujem se reći da je moje pisanje talent koji je tinjao odavno ali je otkriven i rasplamsavan na Frami. Još u osnovnoj školi pisala sam pjesmice i kratke dječje tekstove koje sam slala uredništvu Cvitka, Maka i sličnih školskih časopisa, a onda je brzo prošlo to razdoblje i moje jedino pisanje bile su one dvije stranice zadaćnica godišnje.

Tada je na scenu stupila Frama. Počele su mi se događati mnoge lijepe stvari kojima se nikada nisam ni nadala i jedini način za opisati eksploziju osjeća bio je komad papira i olovka.

Framu zaista volim zvati tvornicom talenata jer to je mjesto gdje otkrivaš ono što u sebi kriješ. Kroz obična izvješća sa sastanaka i seminara potom kolumni za stranicu Frame Hercegovina i Radio Mir Međugorja pisanje je postalo moja svakodnevnica.

Naravno, uz veliku podršku moje obitelji tu su i oni prijatelji koje također zovem obitelj iako nismo vezani krvnim srodstvom. Oni su mi svojom prisutnošću pomogli da na papir prenesem osjećaje o Bogu, obitelji, Frami, prijateljima, Hercegovini, putovanjima… U pisanju sam pronašla jednostavnost života i slobodu.” govori Ivana za Jabuka.tv, te dodaje:

“Priča o knjizi je nekako krenula na inzistiranje profesorice hrvatskoga jezika Ivone Brkić koja je željela da tekstovi zadaćnica, kolumne koje je ona lektorirala i objave sa stranice koja je u međuvremenu postala aktivna na facebook-u ostanu zapisane na jednome mjestu.

Tako smo uz moje početno nećkanje ipak uspjeli skupiti tekstove razbacane po internetskim linkovima, bilježnicama i papirima i izdati knjigu pod nazivom „Prije nego odrastem“. Uz početničko nesnalaženje ekipe amatera knjiga koja sadrži tekstove pisane u posljednje dvije godine prije par dana stigla je iz tiskare u naše ruke.

U nedjelju, 1. listopada održat će se i prva službena promocija otvorenoga tipa u Dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju, poznatijoj kao Žuta dvorana, s početkom u 19:30 sati.

I kad govori o planovima za budućnost, Ivana na prvo mjesto stavlja vjeru:
“Ova godina dana u kojoj smo pripremali knjigu bila je dinamična, bogata događanjima i novim do tada nedoživljenim životnim prilikama, s puno mijenjanih planova, puno novih poznanstava i intenzivnog druženja s ljudima koji su bili uključeni u cijelu priču.

Evo, u ovome trenutku dok razmišljam, iskreno nemam točno definirane planove za budućnost. Zato što mi je ova godina dana dokaz da se oni planovi koje ja zamislim u svojoj glavi preokrenu u sekundi ali uvijek, baš uvijek Nebo providi tako da na kraju ispadne nezamislivo puno bolje nego što ja planiram. Tako da, planovi su s vjerom se prepustiti svakom novom danu.”

Kad smo ju pitali koja bi bila njena poruka mladima koji vole pisanje i koji bi možda kao i ona jednoga dana htjeli imati svoju knjigu, Ivana je poručila:

“Nisam sigurna jesam li dovoljno dobar glas za savjetovanje drugih ali moj jedini savjet za koji sam uvjerena da djeluje je živjeti prepušten Onome koji je veći od svih i svega. Teško jest ali vrijedi, ponekad je neshvatljivo ali na koncu kad se unatrag okreneš shvatiš da je tako bilo logično i najbolje od svih opcija. A mladima koji vole pisati želim hrabrost u onome što vole jer nema ljepšega osjećaja nego kad se netko nepoznat pronađe između redova tvojih riječi i pomoću tvojih crnobijelih slova pred očima stvori šarenu sliku.”