Home Kultura Metropola pretekla rodni grad splitske legende: Dino Dvornik dobiva spomenik u Zagrebu

Metropola pretekla rodni grad splitske legende: Dino Dvornik dobiva spomenik u Zagrebu

SHARE

U petak, 29. rujna, u 20 sati, u Tematskom parku rock’n’rolla u Hatzovoj ulici u Zagrebu bit će otkriven spomenik Dinu Dvorniku, čime će se taj pionir hrvatskoga funka i neprijeporna zvijezda domaće scene, koja ne blijedi ni devet godina nakon smrti, pridružiti kipovima još deset svjetskih glazbenih legendi.

Riječ je o skulpturama koje čuvaju uspomenu na Joea Strummera, Nicka Cavea, Jimmyja Hendrixa, Johna Lennona, Amy Winehouse, Jacka Whitea, grupe The Ramones te instalacije Bands Of The Decade i Queens of R’N’R, te o spomeniku Iggyju Popu, a skulptura Dina Dvornika jedina je posvećena nekom domaćem glazbeniku.

Autor joj je mladi akademski kipar Tomislav Hršak, koji je, da i njegovo slavlje bude veće, upravo jučer obranio diplomski rad kod profesora Daniela Kovača na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti
.
– Bio sam u startu oduševljen samom mogućnošću da baš ja napravim spomenik Dinu Dvorniku – kazao nam je Tomislav Hršak.

– Za taj posao me je ljudima iz Tvornice kulture preporučio profesor Tomislav Buntak i u svibnju ove godine smo se prvi put sastali da eventualno dogovorimo detalje narudžbe. Odmah sam prionuo poslu, preslušao sve pjesme Dina Dvornika, odgledao serijal “Dvornikovi”, pročitao ne znam ni sam koliko intervjua koje je Dino dao novinama…

Jest da sam njegovu glazbu i prije slušao, ali, nažalost, on je umro još dok sam bio srednjoškolac i nikad nisam bio na njegovu koncertu niti ga vidio uživo. Htio sam bolje osjetiti kakav je on čovjek bio, pokušati uhvatiti neke njegove karakteristične pokrete, poze, i tako… – pojašnjava kipar.

Ekscentrična scenska pojava

“Dino Dvornik je ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatske glazbe, a bio je poznat po ekscentričnoj scenskoj pojavi, energičnim nastupima i unikatnom vokalu. Već od samih početaka karijere, Dvornik je imao svoju viziju glazbe te je bio ustrajan u stvaranju i objavljivanju novih materijala.

Glazbenu nagradu Porin za života je osvojio četiri puta, osam puta posmrtno, a osim glazbom, jedno se vrijeme bavio i glumom”, priopćili su iz Subkulturnog centra Zagreb, koji, kao jedna vrsta ekstenzije, radi pod “kapom” Tvornice kulture.

Oni upravljaju Tematskim parkom rock’n’rolla u kojem će se u petak, osim otkrivanja Dinova spomenika, održati i veliki party njemu u čast pod nazivom “Udri jače, manijače”, na kojemu se, kaže Hršak, očekuje i dolazak Dinove kćeri Elle.

– Naravno, nakon što sam napravio prve skice, napravio sam i nekoliko studija u glini – kaže Hršak.

– Jednom sam bio posebno zadovoljan pa sam je, zajedno s još nekoliko, odnio na “potvrdu” u Tvornicu kulture, a kad su se i oni složili da je ona stvarno najbolja, organizirali su i da se nađem s Dinovom udovicom, gospođom Danijelom Dvornik.

Bilo je to vrlo ugodno druženje, pri čemu mi je ona jako ljubazno iznijela i neke detalje Dinove osobnosti. Tako sam u konačnici napravio spomenik nešto veći od prirodne Dinove veličine, u sjedećem položaju u fotelji, u jednoj pozi kao da će ustati, sa šeširom…

U finalu, spomenik je izliven u poliesteru i cijeli obojen u crveno, onako kako je izgledao u spotu za hit “Hipnotiziran”, za koji je dobio i nagradu Porin u kategoriji najbolji videobroj i Zlatnu kooglu za pjesmu godine – pojasnio nam je akademski kipar Tomislav Hršak.