Home Politika Županija HNŽ dobila naknade za obitelji s djecom, poljoprivredne poticaje…

Županija HNŽ dobila naknade za obitelji s djecom, poljoprivredne poticaje…

SHARE

Jučerašnja sjednica Vlade HNŽ-a bila je u znaku druge godišnjice njezinog rada u ovome sastavu. To je bila prilika da predsjednik Vlade HNŽ-a dr. sc. Nevenko Herceg i njegovi suradnici analiziraju što su učinili u zadnje dvije godine i što su prioriteti u nastavku njihovog mandata, piše Večernji list BiH.

Herceg je u svome govoru poručio kako je prvi cilj bio izići iz financijskih poteškoća i stanja koje ih je zateklo.

Provedene su uštede, smanjeni rashodi, a istovremeno se radilo na povećanju prihoda. Rezultat svega je stabilan županijski proračun koji ispunjava sve svoje obveze.

Plaćanje računa

– Upravo zbog ranije prakse neredovitog servisiranja financijskih obveza koja je dovela do značajnih financijskih dubioza, na poseban način želim naglasiti da smo danas u situaciji da Vlada sve svoje financijske obveze izvršava u propisanim rokovima. Redovito i najkasnije do desetoga u mjesecu isplaćujemo plaće i sva druga davanja, a već godinu i pol kraj mjeseca dočekujemo bez neplaćenih računa u riznici – poručio je Herceg.

Dodao je kako je u dvije godine razvijen istinski dijalog sa sindikatima te kako se više ne spominju prosvjedi, nego se svi problemi rješavaju kompromisom.

– Na sličan način rješavamo i pitanja naslijeđenih izvršnih sudskih presuda, osobito onih koje su rezultat ranije pokrenutih radno-pravnih sporova. S ciljem smanjivanja ukupnih troškova, svima smo ponudili vrlo korektan prijedlog za sklapanje izvansudskih nagodbi, a u tri godine isplatit ćemo više od 10 milijuna KM na ime izvršnih sudskih presuda – naglasio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Dodao je kako je Vlada uspjela osigurati subvencije za Zračnu luku Mostar, osigurati po prvi put sredstva za poticaje u poljoprivredi na županijskoj razini, a posebna stavka je usvajanje Zakona o zaštiti obitelji s djecom HNŽ-a.

– Zaštita obitelji s djecom bila je u vrhu naših prioriteta u ove dvije godine, a donošenje zakona i osiguravanje financijskih instrumenata za njegovo provođenje, gotovo da je i najveći uspjeh ove vlade. Vjerujem kako svi znate da primjena ovog za nas važnog zakona,

Zakona o zaštiti obitelji s djecom, počinje od 1. listopada i na godišnjoj razini spremni smo osigurati oko 5,5 milijuna maraka za servisiranje obveza po ovom zakonu – istaknuo je Herceg.

 

Još mnogo posla

Pred njim i njegovim ministrima još je mnogo posla do kraja mandata. Herceg je poručio kako je to u prvu ruku jačanje suradnje s lokalnim zajednicama, preseljenje županijskih institucija u hotel Ero, dovršetak aktivnosti po pitanju Strategije razvitka i Prostorni plan HNŽ-a.

Herceg je također aktualizirao pitanje raspodjele novca na osnovi Zakona o raspodjeli javnih prihoda. Tu su i mnogi drugi projekti koji su vezani uz HNŽ, a realizirat će se s viših razina vlasti. Učinkovit rad Vlade HNŽ-a omogućio je ubrzanje realizacije tih projekata kako bi ostalo više vremena za druga prioritetna pitanja u ovoj županiji.