Home Društvo Ruski novinari u Gornjoj Maoči: Život po šerijatu, uz zastave Al-Kaide

Ruski novinari u Gornjoj Maoči: Život po šerijatu, uz zastave Al-Kaide

SHARE

Ruska nezavisna televizija napravila je reportažu o Gornjoj Maoči, koju su nazvali jezgrom terorista, gdje zakoni države ne važe, iako je Europska unija udaljena nekoliko desetina kilometara.

Sa skrivenom kamerom i uz pratnju policije, novinari Ruske nezavisne televizije uputili su se u Gornju Maoču. Iznenađeni onim što vide, pišu kako najveća grupa međunarodnih terorista nije bila gostoljubiva.

Slava ovih pastira, navode, širi se čitavim svijetom.

Pišu kako su iz ovog sela Nusret Imamović, član Vrhovnog tajništva zabranjene ruske organizacije “Džabhat en-Nusra”, zapovjednik logora za obuku Igil Ikanović, kao i tri stotine vehabija koji se nalaze u Siriji i Iraku, a redovno šalju video- poruke kući.

Iznenađeni su Rusi što je, kako kažu, bezobzirna policija u stanju mirovanja, i odbija da se fokusira na tvornicu terora. Čak i kada je zastava Al-Kaide pred njihovim očima, pretvaraju se da to nije njihov problem.

“Možda su samo uplašeni”, pitaju se Rusi.

Kako je moguće da su, nakon dvije i po godine od terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, poznata samo imena poginulih policajaca a ne i počinitelja, pitaju se Rusi.

Dopisnik Anatolij Majorov, kako prenosi RTRS, navodi da sada u BiH postoje 64 džemata, koji organiziraju otvorene terorističke obuke, te više od 100 džamija, gdje se poziva za džihad.