Home Politika Federalni centar civilne zaštite za Ljubuški izdvojio 100.000 KM za štete od...

Federalni centar civilne zaštite za Ljubuški izdvojio 100.000 KM za štete od mraza

SHARE

Na jučerašnjoj 30. redovnoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, kojom je, u odsustvu zapovjednice Jelke Milićević, predsjedavao načelnik Fahrudin Solak, razmatran je i usvojen Prijedlog odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta općinama Zapadnohercegovačke županije u ukupnom iznosu od 165.000 KM, i to Ljubuškom 100.000 KM, Grudama 15.000 KM, Posušju 10.000 KM i Širokom Brijegu 40.000 KM.

Razmatran je i usvojen Prijedlog odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta općinama Hercegovačko-neretvanske županije u ukupnom iznosu od 280.000 KM, i to Čapljini 105.000 KM, Čitluku 60.000 KM, Jablanici 20.000 KM, Konjicu 30.000 KM i Stocu 65.000 KM.

Prethodno je Federalna komisija za procjenu štete putem vlada Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije, zaprimila zahtjeve ovih općina za dodjelu jednokratne novčane pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće izazvane niskim temperaturama i mrazom (krajem travnja i početkom svibnja ove godine) nakon što su proglasile stanje prirodne nesreće.

Na jučerašnjoj sjednici članovi Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) ocijenili su izuzetno upješnim sudjelovanje timova Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u NATO terenskoj vježbi „Bosna i Hercegovina 2017“, a savjetnik Jelke Milićević za strateško planiranje Mario Glibić prenio je njene čestitke na doprinosu FUCZ ukupnom uspjehu i odličnoj organizaciji ove vježbe.

Na sjednici je razmatran i usvojen Prijedlog odluke o odobravanju sredstava Federalnoj upravi civilne zaštite u iznosu od 60.000 KM za troškove koji su nastali zbog aktivnog sudjelovanja u NATO terenskoj vježbi „Bosna i Hercegovina 2017“ koja je u Tuzli i okolini održana od 25. do 29. rujna.

Također je razmatran i usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika o radu FŠCZ, u kojem se, između ostalog, u članu 2 dodaje stav koji se tiče novih okolnosti čiji se nastanak nije mogao predvidjeti i koje zahtijevaju hitno donošenje odluke, odnosno zaključka Štaba. U tom slučaju, komandant, uz konsultaciju s načelnikom Štaba, je ovlašten sazvati telefonsku sjednicu koja bi bila održana tako što načelnik obavijesti sve članove o potrebi i razlozima donošenja odluke, odnosno zaključka Štaba i zatraži izjašnjenje svakog člana, priopćeno je iz Federalnog štaba civilne zaštite.

Izvor: Fbihvlada.gov.ba