Home Zanimljivosti Vozač u Finskoj platio kaznu za prekoračenje brzine od 54 024 eura

Vozač u Finskoj platio kaznu za prekoračenje brzine od 54 024 eura

SHARE

Prije nekoliko dana na adresu finskog milionera Reima Kuisla stigla je neobična kazna za prekoračenje brzine. One će za ovaj saobraćajni prekršaj morati da plati iznos od 54 024 eura!

kazna-finska (1)

Dogodilo se to krajem februara mjeseca, kada ga je snimila policija. Na dionici puta gdje je brzina ograničena na 80 km/h, on se kretao brzinom od 103 km/h. Prema finskim zakonima, visina kazne za saobraćajni prekršaj direktno je determinisana visinom primanja vozača. S obzirom da Kuisla zarađuje 6,5 miliona eura godišnje, policija je “prostom matematikom” došla do novčane kazne od 54 024 eura.

Na svom Facebook profilu, Kuisla je rekao: “U Finskoj ne mogu da žive određeni tipovi ljudi, posebno oni koji imaju visoka primanja i bogatstvo. Razmišljam o odlasku iz zemlje.”

kazna-finska (2)

Možda ćete biti iznenađeni, ali činjenica je da ovo nije najveća kazna za prekoračenje brzine u Finskoj. 2002. godine, izvršni direktor kompanije Nokia, na svom motociklu marke Harley Davidson, na dionici puta gde je dozvoljena brzina 75 km/h, kretao se 75 km/h brže. Za ovaj prekršaj morao je da plati 116 000 eura.