Home Gospodarstvo Neke tvrtke u Hercegovini zarađuju milijune, a radnici im odlaze vani zbog...

Neke tvrtke u Hercegovini zarađuju milijune, a radnici im odlaze vani zbog mizernih plaća

SHARE

Gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu u ovoj školskoj godini pohađa 571 učenik što je za 131 učenika manje nego prije dvije godine kada ih je bilo 702, a to je po pedagoškim mjerilima skoro šest odjela manje.

U školskoj 2017./2018. godini upisana su 144 učenika, a po obeshrabrujućim demografskim prognozama u idućoj godini očekuje se upola manji broj onih koji će se upisati u ovu poznatu Gimnaziju, piše ABCportal.info.

Da, dobro ste pročitali, kada bi to pretvarali u odjeljenja to bi značilo šest odjeljenja manje. Stvarno zastrašujuće zvuči taj podatak, a slično je ako ne i gore u drugim hercegovačkim mjestima. Gdje nam nestaje narod, gdje nestaju obitelji i učenici?

Statistika nam vrlo jasno podastire podatke koji i dalje govore u prilog iseljavanju stanovništva iz Hercegovine u zemlje Europske unije.

Iako nikad do sada nije zabilježena veća zaposlenost stanovništva isto tako poslije Drugog svjetskog rata nije zabilježen niti toliki ”egzodus” koji je i dalje u punom jeku.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju stanovništvo Hercegovine koje je mahom u posjedu i hrvatskog državljanstva je dobilo ”pogodnosti” preko kojih relativno brzo mogu doći do nekog posla u pojedinim zemljama EU-a, prvenstveno Njemačke, Austrije i Irske.

To je bio jedini okidač koji je pokrenuo lavinu odlazaka ljudi iz Hercegovine. Nije da odlaze samo nezaposleni, sve više je onih koji napuštaju radna mjesta zbog malih plaća i odlaze vani.

Javna je tajna da u Hercegovini postoje tvrtke koje su svojim odličnim poslovanjem zaradile milijune, a radnici ih zbog sramotno niskih plaća napuštaju i odlaze put Njemačke ili nekih drugih zemalja gdje se nadaju da će za svoj rad biti više cijenjeni i poštovani.

ABCportal.info