Home Društvo Znate li zašto Plenkovićeva supruga Ana rođ. Maslać, porijeklom Hercegovka, nije...

Znate li zašto Plenkovićeva supruga Ana rođ. Maslać, porijeklom Hercegovka, nije nosila crni veo na susretu s papom Franjom, a punica Mila jest?

SHARE

Prvi put otkako je premijer Andrej Plenković u službenom mu se protokolu priključila supruga Ana Maslać Plenković. Pratila ga je u Vatikanu u posjetu papi Franji, pa su mnogi mediji analizirali njezino odijevanje.  S premijerom su u posjet došle i supruga, djeca (sin Mario, koji je dobio ime po premijerovu ocu, dok je mala Mila “nasljednica” imena Plenkovićeve punice) i punica.

Odjenula je haljinu u crnoj boji i dugi crni sako s tričetvrt rukavima. Nije imala veo na glavi baš kao ni njezina prethodnica Sanja Orešković.

Foto: fah

Veo su nosile Melania Trump i njezina pokćerka Ivanka Trump za službenog posjeta papi u svibnju.

Foto: Fah

Vatikanski protokol sve je donedavno nalagao ženama da nose isključivo formalnu odjeću, dugih rukava, dužine do ispod koljena isključivo u crnoj boji te crni veo, koji pokriva glavu.

No od 1980-ih godina ta su pravila postala manje striktna pa je danas poželjno da pri susretima s papom žena nosi crni veo preko glave samo kad dolazi bez pratnje.

Papa Franjo navodno u zadnje vrijeme želi učiniti odjevne kombinacije u Vatikanu manje formalnima.

Bijela je odjeća pri susretu s papom rezervirana je samo za katoličke kraljice i princeze i dopušteno je da se odjenu tako za važne događaje poput privatnih posjeta, kanonizacija, beatifikacija ili posebnih misa.

Ovu povlasticu smiju koristiti samo vladarice koje nose titule najviših katoličkih monarha, a trenutačno ih je sedam na svijetu: Sofija od Grčke (bivša kraljica Španjolske), Paola – kraljica Belgije, Marija Terezija – velika vojvotkinja od Luksemburga, Matilda – kraljica Belgije, Leticia – kraljica Španjolske, Marina – princeza Napulja i princeza Charlene.

Izvor: narod.hr