Home Društvo POVEĆAVA SE SLANOST VODE Republika Srpska ugrožava život u dolini Neretve

POVEĆAVA SE SLANOST VODE Republika Srpska ugrožava život u dolini Neretve

SHARE
U južnom slivu rijeke Neretve i njezinim pritocima povećava se slanost vode, objavili su u petak mediji u BiH, navodeći kako je jedan od razloga za to realizacija vodno-energetskog projekta Gornjih horizonata, prevođenja voda u istočnom dijelu Hercegovine, kojeg provode vlasti Republike Srpske.

U redovitim ispitivanjima uočen je povećan sadržaj klorida u Neretvi, ali i na izvorištima pritoka ove rijeke u čapljinskoj općini, posebno na izvorištu Gabela, javili su iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora sa sjedištem u Mostaru.

Inače, slana voda je čak zabilježena kod Počitelja sjeverno od Čapljine te sada ugrožava poljoprivrednu proizvodnju po kojoj je poznata dolina Neretve. Mnogi poljoprivrednici već primjećuju posljedice zaslanjenosti vode, a posebno se to vidi na proizvodnji paprike.

Dekan Agromediteranskog fakulteta Sveučilišta Džemal Bijedić u Mostaru Ahmed Džubur ocijenio je da postoje više razloga za porast saliniteta u rijeci Neretvi i pritocima.

“Najvažniji je povezan s izgradnjom više energetskih objekata u istočnom dijelu Hercegovine. Poremećen dotok vode iz Viših horizonata smanjuje prisustvo ‘slatke vode’ u dubljim slojevima zemljišta u dolini rijeke Neretve i njezinih pritoka, što je najevidentnije na području Opuzena, Metkovića i Čapljine”, rekao je dekan dr. Ahmed Džubur, piše Slobodna Dalmacija.