Home Politika Općina Novo Sarajevo ne dopušta daljnju obnovu Franjevačkog doma u Sarajevu

Općina Novo Sarajevo ne dopušta daljnju obnovu Franjevačkog doma u Sarajevu

SHARE

Obnova zgrade koja pripada Franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene, a u kojoj su smješteni studentski dom, pučka kuhinja, “Svjetlo riječi”, stala je te je upitno hoće li se do kraja realizirati.

Naime, Općina Novo Sarajevo oglasila se kako polaže pravo na tu zgradu i zemljište na kojem je ona napravljena iako povijesne činjenice govore drugačije. – Franjevačka provincija Bosna Srebrena Sarajevo prije Drugog svjetskog rata kupila je zemljište na području sadašnje općine Novo Sarajevo i izgradila Franjevačku teologiju sa svetištem sv. Nikole Tavelića.

Zgrada i zemljište su joj 1947. godine nepravedno i nasilno oduzeti. A 1993. je u tijeku ratnih djelovanja zgrada bila devastirana i dobrim dijelom izgorjela i urušena. Na molbu Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Vlada BiH je na 31. sjednici, održanoj 30. listopada 1996. godine, donijela zaključak kako se “objekti: bivše Teologije na Grbavici – Sarajevo i konvikta (gimnazijska zgrada i zemljište u Visokom) daju na korištenje Provincijalatu Bosne Srebrene i da se istodobno pokrene postupak vraćanja te imovine Franjevačkom provincijalatu kao bivšem vlasniku”.

Od tada pa do danas mi smo korisnici ove naše kuće i dvorišta prema važećem ugovoru između Općine Novo Sarajevo i Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene sklopljenog 18. listopada 2006. godine na neodređeno vrijeme do donošenja Zakona o restituciji.

Hvala Bogu i dobrim ljudima, uspjeli smo do danas obnoviti više od osamdeset posto zgrade, u kojoj su smješteni studentski dom, pučka kuhinja, “Svjetlo riječi”, znači, riječ je o prostoru koji je namijenjen općem društvenom dobru te humanitarnim djelatnostima. Ostalo nam je još obnoviti preostali dio naše zgrade. Međutim, iznenadio nas je i zatekao negativan odgovor od općinskih vlasti. Ne dopuštaju nam obnoviti preostali dio zgrade, opravdavajući to zakonom koji govori da ova naša zgrada i dvorište zapravo nisu naši, nego pripadaju Općini Novo Sarajevo, a znamo da se tek od 2003. godine Općina Novo Sarajevo vodi kao vlasnik – ističe Fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene.

Dodaje kako Franjevačka provincija Bosna Srebrena, po svemu, zaslužuje pravnu i moralnu sigurnost povratka spomenute imovine kao najstarija živuća institucija kojom se čak dokazuje i državnost BiH.

– Zbog toga nas još više iznenađuje da nam se i danas nanosi nepravda. Kada smo mislili da su vremena progona vjerskih zajednica davno iza nas, ponovno nam se pokušava oduzeti naša imovina. A tome pogoduje inertnost i neučinkovitost zakonodavne vlasti koja ne donosi validne zakone i ne rješava pitanja povratka imovine vjerskim zajednicama – zaključio je Marinčić.

Večernji List