Home Crna kronika Protiv jednog Ljubušaka i dvojice Posušaka potvrđene optužnice zbog droge

Protiv jednog Ljubušaka i dvojice Posušaka potvrđene optužnice zbog droge

SHARE

Županijsko tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu podignulo je tri optužnice zbog neovlaštene proizvodnje, neovlaštenoga posjedovanja, stavljanja u promet opojnih droga i upravljanja vozilom za koje nije bilo zaključena ugovora o osiguranju . Kako je potvrđeno za portal Jabuka.tv, optužnice su podignute protiv dvojice Posušaka i jednoga Ljubušaka, a potvrđene su od strane općinskih sudova te su zakazana ročišta.

Županijsko tužiteljstvo ŽZH podiglo je optužnicu protiv Ž. R. (44) iz Ljubuškoga zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge. Općinski sud u Ljubuškom potvrdio je predmetnu optužnicu i zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji za četvrtak 26. listopada 2017. godine.

“Optužnicom ovoga tužiteljstva Ž. R. se tereti da je dana 15. siječnja 2017. godine u Mostaruod njemu poznate osobe, radi prodaje kupio opojnu drogu ‘Speed’, znajući da je kupovina i prodaja iste zakonom zabranjena. Istoga dana dok je u mjestu Mostarska vrata, općina Ljubuški, upravljao vozilom, zaustavljen je od strane djelatnika PU Ljubuški. Prilikom vršenja kontrole kod optuženika je pronađena i od istoga izuzeta opojna droga ‘Speed’, neto mase 90,120 grama, digitalna vaga i makazice, na kojima su nađeni tragovi opojne droge ‘Speed’”, izjavio je za portal Jabuka.tv Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskoga tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu.

Županijsko tužiteljstvo ŽZH podiglo je optužnicu protiv T. B. (33) iz Posušja zbog neovlaštenoga posjedovanja opojne droge. Općinski sud u Širokom Brijegu potvrdio je predmetnu optužnicu i zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji za srijedu 8. studenoga 2017. godine.

“T. B. se tereti da je neovlašteno posjedovao određenu količinu opojne droge – ‘Amfetamin’, znajući da je posjedovanje iste zakonom zabranjeno. Opojna droga ‘Amfetamin’ pronađena je kod T. B. kada su policijski službenici granične policije BiH, GP Gorica Grude, dana 28. travnja 2017. godine u mjestu Osoje, općina Posušje, zaustavili i kontrolirali vozilo s njemačkim registarskim pločicama u kojem se nalazio optuženi. Tom prilikom od optuženika je izuzeta opojna droga i izdana mu potvrda o privremenom oduzimanju predmeta”, navodi Aničić.

Županijsko tužiteljstvo ŽZH podignulo je i optužnicu protiv M. T. (24) iz Posušja, zbog neovlaštenoga posjedovanja opojne droge i upravljanja vozilom za koje nije imao zaključen ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu počinjenu trećim osobama uporabom motornoga vozila. Općinski sud u Širokom Brijegu potvrdio je predmetnu optužnicu i zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji za srijedu 25. listopada 2017. godine.

“M. T. se tereti da je neovlašteno posjedovao određenu količinu opojne droge ‘marihuana’, znajući da je posjedovanje iste zakonom zabranjeno. Dana 6. svibnja 2017. godine policijski službenici granične policije BiH, GP Gorica Grude u mjestu Čitluk, općina Posušje, zaustavili su vozilo Golf 2, bez registarskih pločica, kojim je upravljao optuženi. Tom prilikom optuženi je kontroliran, te je kod istoga u PVC vrećici pronađena opojna droga ‘marihuana’ i utvrđeno je da vozilo kojim je upravljao nije imalo zaključen ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu počinjenu trećim osobama uporabom motornoga vozila”, naveo je za portal Jabuka.tv Josip Aničić i dodao:

“Radi boljega razumijevanja, smatram bitnim naglasiti, da je u čl. 23 Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obveznom osiguranju od odgovornosti FBiH, propisano kazneno djelo. Svaka osoba koja ima u posjedu ili vlasništvu vozilo u uporabi u Federaciji, na cestama ili u područjima dostupnim javnosti, dužna je pribaviti osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama, koje proizlazi iz prometnih nesreća. Ovo kazneno djelo spada u dodatno kazneno zakonodavstvo, dakle, kaznena djela propisana u ostalim zakona FBiH. Za ovo kazneno djelo propisana je kazna zatvora od 30 dana do 3 godine”, zaključio je Aničić.