Home Društvo Njemačka: Za bh. građane od Nove godine neće biti potrebne radne vize?

Njemačka: Za bh. građane od Nove godine neće biti potrebne radne vize?

SHARE

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s područja Balkana.

U ovom trenutku građani bez putovnica EU neće moći da se zaposle, a ovo vrijedi za građane sa srbijanskim, bh. i makedonskim putovnicama, bez obzira na to za koji posao žele aplicirati, piše Dnevni avaz.

Ovo se odnosi na sve poslove, bez obzira na to da li želite aplicirati kao medicinar, građevinar, spremačica ili nešto drugo.

Od 1.1.2018. godine primjenjivat će se novi zakon o zapošljavanju, po kojem će se svi građani moći zaposliti pod istim uvjetima, kao i građani EU. Što znači, svi koji pronađu poslodavca, moći će da se zaposle, kao i EU građani odlazak u veleposlanstvo više neće biti nužan uvjet za dobivanje radne vize.

Pronalaženje sigurnih poslova će i dalje biti preko agencija kao i do sada, a trenutno se mogu zaposliti samo građani sa EU putovnicama.

Ovu informaciju će do kraja 11. mjeseca potvrditi i službene institucije. Ovaj podatak podupire činjenica da Njemačkoj, osim što manjka 100.000 radnika u medicinskoj branši, u ostalim branšama fali i do pola milijuna radnika te im ekonomija uvelike trpi.