Home Društvo FOTO: Započeo znanstveni skup u povodu 150 godina Samostana na Humcu

FOTO: Započeo znanstveni skup u povodu 150 godina Samostana na Humcu

SHARE

Znanstveni skup povodom 150 godina od početka izgradnje franjevačkog samostana započeo je večeras u samostanu sv. Ante Padovanskoga na Humcu. Na početku skupa sve prisutne u ime organizatora pozdravio fraDario Dodig. „Ovo je prvi znanstveni skup u cijeloj povijesti ovog samostana koji je u mnogočemu značajan, a vjerujem da će ovaj znanstveni skup sve nas obogatiti mnogim podacima koji su bili važni za ovaj samostan i za cijeli ljubuški kraj“ rekao je fra Dario te istaknuo da će ovi radovi biti nezaobilazni za budućnost kako i za daljnje proučavanje čemu je i bio cilj.

Pozdravnu riječ dobrodošlice imao je zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo. „Draga redovnička braćo, časne sestre, poštovani prijatelji, sestre i braćo u Kristu, sve vas od srca pozdravljam, izričući ujedno iskrenu i radosnu dobrodošlicu. To činim u ime o. provincijala fra Miljenka, naše Uprave i u svoje osobno ime. Iskreno zahvaljujem braći u ovom bratstvu na čelu s gvardijanom fra Dariom na velikom trudu oko organiziranja Znanstvenog skupa u povodu 150 godina od početka izgradnje franjevačkog samostana na Humcu, kao i na prepoznatljivom gostoprimstvu. Zahvaljujem svim našim predavačima, kao i svim sudionicima ovog skupa. Podsjećam vas, samostan na Humcu svim je članovima naše Provincije jedna od temeljnih i najdražih postaja u fazi mladenačke formacije; ujedno mnogima je među nama ovaj samostan i župa bila prva postaja s koje smo poletjeli dalje u život. To sam i ja osobno doživio, pa to ovdje spominjem s velikim ponosim“, rekao je fra Ivan.

Moderator znanstvenog skupa bio je fra Stipan Klarić, a glazbene točke izvodila je klapa Benedictus. „Koliko je zahtjevno i teško bilo sve organizirati znaju oni koji su odvojili svoje dragocjeno vrijeme i uložili svoj trud u današnje izlaganje, a i ono što ćemo mi imati u pisanom obliku u zbornika radova“ rekao je fra Stipan te iznio nekoliko tehničkih napomena za sudionike.

Prvi dio izlaganja započeo je Ivo Lučić s temom Opći geografsko-povijesni presjek Ijubuške općine. Robert Jolić je obradio temu Stara župa Veljači (Ljubuški) i osnutak župe Humac, a Vlado Pavičić je govorio o stanovništvu prostora današnje župe Humac do početka njezina osamostaljenja. Andrija Nikić održao je izlaganje na temu Izgradnja samostana na Humcu, a Mirko Rašić temu Nekropola helenističkog tipa Mrljanovac. Nakon toga je Milan Nosić govorio o Humačkoj ploči. Miroslav Palameta je obradio temu Značenje simbola na Ijubuškim stećcima, a Ante Paponja temu Ljubuški kraj u otomanskom razdoblju.

Drugi dio izlaganja započeo je Tihomir Zovko temom Ljubuški kraj u austrougarskom i starojugoslavenskom razdoblju, a Ivica Šarac je pripremio izlaganje o stanju u Ljubuškome za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Miroslav Akmadža održao je izlaganje na temu Samostan i župa Humac u svjetlu crkveno-državnih odnosa u razdoblju komunističke vladavine, a ovaj prvi dan svojim predavanjem je zaključio Ivo Lučić s temom Ljubušaci u vrijeme komunističke vladavine.

Sva izlaganja bit će prilagođena za zbornik radova čije izdavanje se očekuje početkom sljedeće godine.

Posted by Ljubuški portal on Freitag, 20. Oktober 2017

 


Subota, 21. listopada 2017.

9:30 h

Žarko llić: Izgradnja stare i nove crkve na Humcu
Dario Dodig: Duhovna zvanja iz humačke župe
Ante Marić: Franjevačke odgojno-školske ustanove na Humcu i Ljubuškom
Natalija Palac: Ženske redovničke ustanove u Ljubuškom
Stipan Klarić: Nabožna društva u humačkoj župi
Predstavljanje markice Hrvatske pošte Mostar: 150 godina franjevačkog samostana na Humcu

10:30 h stanka

Marko Dragić: Mjesta molitve (misišta), zavjeta i pobožnosti u humačkoj župi
Ljubo Kurtović: Današnje pastoralno stanje župe Humac
Stanko Mabić: Glazbena baština crkve i samostana na Humcu
Vlado Pandžić: „Kršni zavičaj” kao ljetopis Hercegovine
Perina Meić: Veselko Koroman i pjesnici Ijubuškog kraja