Home Gospodarstvo Savjeti za uštedu električne energije do 70%

Savjeti za uštedu električne energije do 70%

SHARE

Niži računi za struju bez žrtvovanja komfora, posebno tijekom zimskih dana san su mnogih. Donosimo vam savjete za odabir pravog uređaja, ali i tajnu uštede električne energije.

Ugodan i prozračan životni prostor, a sve na pravoj temperaturi jako je važno za dobrobit cijele obitelji. Ipak, rješenja koja to uključuju, često su skupa.

Da biste postigli najbolji omjer kvalitete grijanja i cijene jako je važno odabrati grijanje prema određenim parametrima.

5 parametara za odabir pravog uređaja za grijanje

Prilikom odabira pravog konvektora ili radijatora u obzir uzmete sljedeće parametre:

1. Izolacija kuće ili stana

Kombinirati toplinsku udobnost s uštedom energije najprije je moguće postići uz dobru izolaciju. Ona će zadržati toplinu zimi i održavati ugodnu temperaturu ljeti. Prikladna izolacija može smanjiti potrošnju energije i do 50%. Ukoliko niste sigurni u kvalitetu izolacije koju imate svakako pozovite stručnjake koji će Vam uraditi procjenu. Također se preporučuje izolacija cijevi za vodu koje prolaze izvan grijanih prostorija (podrum, garaža …). Na taj način će se jednostavno izbjeći gubitak topline. Osim toga, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći u zadržavanju topline u vašem domu. Primjerice, zatvaranje roleta tijekom noći pomoći će vam u postizanju 30 do 50% uštede u grijanju.

2. Položaj doma

Geografski položaj i klima uvelike utječu na potrebe određenog stana ili kuće. O tome svakako treba voditi računa prilikom odabira uređaja. Primjerice, naravno da temperatura u stanu koji je okrenut prema sjeveru nije jednaka kao u stanu koji je okrenut ka jugu.

3. Visina stropa

Ukoliko je visina stropa u Vašem domu veća od standardne, stručnjaci preporučuju radijatore. Razlika između konvektora i radijatora je u principu rada. Uvijek kada je visina stropa veća od standardne, bolje se odlučiti za radijator jer on osim principa prirodne konvekcije zraka, ima i princip isijavanja topline, poput Sunčeve.

4. Veličina prostorija

Jedan od najvažnijih parametara prilikom odabira odgovarajućeg proizvoda svakako je veličina prostorije. Određena kvadratura prostorije zahtijeva određenu snagu uređaja. Tako primjerice prostorija veličine 10 m2 zahtijeva uređaj snage 1000W, naravno ukoliko je visina stropa standardna.

5. Namjena prostorije

Prilikom biranja uređaja potrebno je voditi računa i o namjeni prostorije. Dnevni boravak je često prostor u kojem obitelj najviše boravi te je posebno važno imati odgovarajući uređaj.

Prava temperatura u pravom trenutku

Osnovni cilj je prilagoditi način rada uređaja Vašem stilu života. Taj moto se primjenjuje prilikom proizvodnje njihovih konvektora i bojlera.

Napredni termostat, najsuvremenije mogućnosti programiranja, pametni način kontrole dovoljni su za prilagođavanje temperature potpunom komforu.

Uređaji imaju mogućnost programiranja prema određenom životnom rasporedu.