Home Život Izdano upozorenje za skoro cijelu Hrvatsku! Stiže obilna kiša, a nakon pljuskova...

Izdano upozorenje za skoro cijelu Hrvatsku! Stiže obilna kiša, a nakon pljuskova ohladit će nas bura

SHARE

Podulje sunčano razdoblje u kojem su mnogi u Hrvatskoj u posljednje vrijeme uživali primiče se svom kraju i, prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju nas očekuje velika promjena, javlja Jutarnji list.

U nedjelju slijedi postupno naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Kiše može biti već prijepodne u zapadnim predjelima, a poslijepodne i navečer posvuda, kada može biti i obilnija. Prema kraju dana uz pad temperature zraka kiša u višem gorju može prijeći u susnježicu ili snijeg.

Vjetar u početku slab, a poslijepodne će zapuhati umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjereno i jako jugo, prema kraju će dana na sjevernom dijelu okrenuti na buru, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 10, a na Jadranu od 12 do 16. Najviša dnevna uglavnom između 15 i 20, u Dalmaciji i do 23 °C.

DHMZ je putem Meteoalarma izdao upozorenja za cijelu Hrvatsku osim Slavonije i Baranje. Duž Jadrana na snazi su narančasta upozorenja zbog obilne kiše, koje bi ponegdje moglo pasti i do 60 litara po četvornom metru.

Žuta upozorenja izdana su zbog snažnog vjetra, koji bi ponegdje mogao puhati brzinom od 110 kilometara na sat. Za unutrašnjost je narančasto upozorenje izdano za Liku i Gorski kotar, dok je za druge predjele na snazi žuto upozorenje, uglavnom zbog kiše i grmljavine, ali i jakog vjetra.

Narančasta uzbuna objavljuje se u situacijama kada su vremenski uvjeti opasni, a žuta kada su vremenski uvjeti potencijalno opasni.

Prema 7-dnevnoj prognozi DHMZ-a, novo osjetnije zahladnjenje, ali bez značajnijih oborina, očekuje se sljedeći vikend, piše Jutarnji.