Home Kultura Od siječnja s emitiranjem započinje HRT 5 za Hrvate u BiH i...

Od siječnja s emitiranjem započinje HRT 5 za Hrvate u BiH i dijaspori

SHARE

Predstojnik Središnjeg ureda Zvonko Milas rekao je u hrvatskom Saboru da je hrvatski narod u BiH “strateška prioritetna Vladina zadaća”, te da je odlazak među ljude ponekad značajniji nego konkretna materijalna pomoć.

”Premijer Andrej Plenković je u prvoj godini mandata sedam puta posjetio BiH”, istaknuo je Milas, prenosi Bljesak.info.

No, Milasa je dočekala oporba, pa je tako Nikola Grmoja (Most) rekao ”da se premijer može pohvaliti samo fotografijama”, a Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) pozvao je političare da se “ne našetavaju”, a Ured da dijelom preseli u BiH, da radi na terenu kako ne bi postao “ured za utjehu”.
Ustaše

Hina piše kako su Oporbeni Most, kao i pojedni nezavisni zastupnici prozvali u petak Vladu zbog odnosa prema hrvatskom iseljeništvu i Hrvatima u BiH, tvrdeći da nema jasnu strategiju ni cilj za iseljeništvo, a lijevi dio sabornice ‘na noge’ je dignula prozivka Ivice Mišića (Promijenimo Hrvatsku) da su prešutjeli izvješće i da ustvari ne žele Hrvate izvan Hrvatske, jer su oni za njih “još uvijek ustaše”.

”Povezanost iseljenika s matičnom državom obostrano je korisna, no ne postoji jasna strategija, vizija ni cilj Vlade za Hrvate izvan Domovine, rekao je Božo Petrov (Most), raspravljajući u Saboru o Godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakona o odnosima s Hrvatima izvan domovine, koje je podnio Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Kad je riječ o statusu Hrvata u BiH, najvećim izazovom označava poštivanje odluke Ustavnog suda o neustavnosti izbora članova Doma naroda Parlamenta Federacije BiH-a i promjenu izbornog zakona.

“Izborni zakon treba promijeniti što je moguće hitnije, dajemo potpunu podršku federalističkom uređenju BiH-a”, poručio je Petrov.

Peti kanal

Hina piše kako HDZ-ov Božo Ljubić ”hvali Vladinu politiku”, odnosno “novu paradigmu” prema hrvatskom pitanju u BiH, te upozorava na nezadovoljavajući položaj hrvatske manjine u drugim državama.

Dinamičnu raspravu dodatno je ‘zagrijao’ Mišić (PH) opaskom da lijeva strana sabornice nije dala ni jednu repliku o izvješću i da “oni u stvari ne žele Hrvate izvan Hrvatske, za njih su još uvijek ustaše”.

Ustvrdio je i da postoji bitna razlika između bosanskih Hrvata i hrvatskih Srba – prvi su se borili za BiH, drugi se pobunili protiv hrvatske države.

Milas je najavio skoro otvaranje HRT-ovih dopisništava u Mostaru i Sarajevu, ukinutih u mandatu ravnatelja Gorana Radmana, te od 1. siječnja otvaranje tzv. Petog kanala za hrvatsko iseljeništvo gdje će moći gledati sve ‘proizvode’ HRT-a.