Home Društvo Nečastivi na fakultetu: ‘Daj me poljubi pa ću te pustiti na ispit’

Nečastivi na fakultetu: ‘Daj me poljubi pa ću te pustiti na ispit’

SHARE

Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka studentice Banjalučkog univerziteta podnijeli su kaznenu prijavu protiv referenta u studentskoj službi Tehnološkog fakulteta, zbog zlostavljanja, mučenja i drugog neljudskog i ponižavajućeg postupanja.

Nekoliko studentica svjedočilo je kako je referent od njih tražio da ga ljube dok su prijavljivale ispite, pozivao ih u stan i slao im neprimjerene poruke. Pokazale su i dokaze.

Iako su mnogi i ranije znali za njegovo neprimjereno ponašanje, nitko ništa nije poduzimao.

Ljiljana Vukić, dekanica Tehnološkog fakulteta, rekla je da je riječ o problematičnom muškarcu koja se slično ponašao i na strojarskom fakultetu, gdje je ranije bio zaposlen. Ondje je bio i pod sumnjom da je kao sindikalni povjerenik utajio novac, ali ništa mu nije dokazano.

– Bio je incident s jednom studenticom prošle godine, ona je pisala izjavu i mi smo po toj prijavi imali razgovor s njim pa je dobio pismeno upozorenje uz obećanje da se više neće tako ponašati – rekla je dekanica.

– Čim smo saznali za novi slučaj, pozvali smo oca djevojke koja je prijavila slučaj da dođe na razgovor ovdje kod nas, ona je napisala izjavu, a poslije toga su još tri studentice na studentskom forumu pisale o njegovom ponašanju. Uzeo je bolovanje čim je vidio da se situacija zahuktava”, ističe Vukićeva.

– U najkraćem roku biće pokrenut disciplinski postupak i izrečena odgovarajuća sankcija – naveli su iz Univerziteta Banjaluka.

– Na početku smo se smijali tome i šalili se o ‘poljubac referentu’ kada idemo u studentsku službu. Poslije smo vidjeli da se u stvari radi o veoma bolesnom ili poremećenom čovjeku – kazala je jedna studentica.

Grupa studentica ispričala je za Nezavisne novine da ih je perverzni referent odmjeravao kada bi prijavljivale ispit i da su se uvijek neugodno osjećale.