Home Društvo WWF: Požari u Hutovom blatu nisu iznenađenje

WWF: Požari u Hutovom blatu nisu iznenađenje

SHARE

Hutovo blato je ponovno gorjelo ovaj tjedan. Ovaj epilog ne bi trebao više nikog iznenaditi jer Hutovo blato više nije funkcionalan ekosustav vlažnih močvara i to nije već neko vrijeme.

Nekad biser Hercegovine, Park prirode Hutovo blato se isušuje i guši korovom. Broj ptica selica koje su se nekoć boravile na tom području smanjio se za više od 30% od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a mnoge druge endemske i ugrožene vrste riba i biljaka također su u stalnom padu.

Ali to nas ne bi trebalo iznenaditi. Ovo nije nova vijest za svakoga tko obraća pozornost na situaciju u ovom parku prirode od svjetskog značaja. Tijekom posljednjih deset godina World Wide Fund for nature (WWF) aktivno radi na istraživanju stanja u PP Hutovo blato  i zagovara prijeko potrebnu revitalizaciju. Također svake godine u svibnju, na Dan Hutova Blata,  skrećemo pozornost na hitne izazove s kojima se ovo područje svakodnevno susreće. Pa ipak, Hutovo Blato i dalje gori, a bez neposredne i trajne obnove bit će potpuno uništeno čak i ranije nego su to početne WWF-ove analize pokazivale a to je do 2050. godine.

Zato nemojte biti iznenađeni još jednim požarom u močvarnom staništu  – umjesto toga budite šokirani činjenicama da je rješenje ovog problema  1) ostvarivo, 2) nije preskupo, 3) i poznato je već više od 5 godina – ali još ništa učinjeno kako bi se obnovilo ovo močvarno blago.

“Razlog zašto se močvarni ekosustav Hutovog blata isušuje je lako shvatiti. Proizvodnja električne energije preusmjerava vodu  dalje od močvarnih područja, više od 50% vode u ljetnom periodu se oduzima Hutovom blatu. Iako je očito da se voda mora nastaviti koristiti za proizvodnju električne energije koju svi koristimo, istovremeno je moguće i spasiti Hutovo blato. U stvari, energetske tvrtke već plaćaju ogromne svote novca godišnje u ime “ublažavanja” svojih utjecaja na okoliš. Međutim ova sredstva se u pravilu ne ulažu u revitalizacijske radove na terenu koji su hitno potrebni  Hutovom blatu”, rekao je Zoran Mateljak iz WWF-a u Bosni i Hercegovini.

Radi toga, kada sljedeći put budete čitali priče o požarima u vlažnim staništima Hutovog blata, ne zaboravite da je to odraz situacije u kojoj naše vlade spas jednog od preostalih čuda prirode ne smatraju prioritetom, priopćeno je iz WWF-a u BiH.