Home Zanimljivosti OVO SE NE PAMTI: ‘To je jako loš predznak’: stanovnici sela kod...

OVO SE NE PAMTI: ‘To je jako loš predznak’: stanovnici sela kod Vrgorca zabrinuti zbog neobične pojave, vjeruju da slijedi zlo i naopako

SHARE

Studeni je na vratima. Sprema se zimnica, doprema ogrjev, u pripremi je i skoro kolinje, a polje u Katunima u punom je cvatu. Iznadprosječne temperature za ovaj dio godine, osim poljoprivrednicima, pogodovale su i voćkama koje su ocvale kao u proljeće.

Ako je u Vrgorcu tek ocvala pokoja grana, u Katunima na 250 metara nadmorske visine procvjetala su kompletna stabla jabuka. Ako se ovakvi temperaturni šok i dalje nastavi, oko Božića bi mogli imati i drugi ovogodišnji prinos.

Da li se radi o retrovegetaciji, kao što tvrde stručnjaci, ili pak o nekakvoj drugoj pojavi, za starije mještane zlo i naopako. Oni ne pamte da se ovako što ikada dogodilo. Bilo je slučajeva da bi se u vrijeme toplog i sušnog ljetaukazao pokoji cvijetak, ali da procvjeta cijelo stablo, to se ne pamti.

Za njih je to loš predznak. Sumnjaju da bi prinos iduće godine mogao podbaciti ili ga uopće neće ni biti. Jer ako je ove godine dvaput rodilo, što možeš dogodine očekivati, malo i ništa.

Slobodnadalmacija.hr