Home Crna kronika Hercegovački vozači strahuju što ih čeka iz svake krivine

Hercegovački vozači strahuju što ih čeka iz svake krivine

SHARE

Krave, ovce, koze i konji slobodno se šetaju po skoro svim cestama hercegovačke regije. Za vozače u Hercegovini nije iznenađenje ako nasred magistralne ceste nalete na stado ovaca ili krdo krava.

Ova je pojava koja vozačima predstavlja pravu noćnu moru. Oštra krivina, a krave na cesti.

Od početka ove godine stoka je izazvala dvanaest prometnih nesreća. Zadnja je imala najteže posljedice, dvadesetpetogodišnji Bilećanin izgubio je život udarivši u bika koji se nalazio nasred ceste. Oni koji su svakodnevno na hercegovačkim cestama od ove pojave strahuju, a na vlasnike životinja ogorčeni, piše ATV.

Bilo gdje u Hercegovini, na bilo kojoj cesti stoke ima. Od krava, ovaca, koza bilo što. Smatram da je odgovornost na vlasnicima, ali isto tako i na nesavjesnim vozačima, jer svi znamo da vozimo pored sela, a ograničenje postoji“, ističe jedna vozačica.

Malo kada se dogodilo da sam krenuo prema Gacku, a da nisam sreo stoku na cesti. To predstavlja veliku opasnost“, kažu neki od anketiranih vozača.

Najveća opasnost je u večernjim satima, kada je vidljivost mala. S ovim problemom bore se i u policiji. Kažu da je zakon vrlo jasan.

Zabranjeno je kretanje stoke na javnoj cesti bez nadzora. Ukoliko je stoka prisutna pored ceste, pored nje mora biti vodič odnosno gonič koji će je usmjeravati i čuvati”, rekao je Siniša Jovanović, inspektor za sigurnost prometa PU Trebinje.

Zato će svi pastiri koji ne rade posao kako treba, a policija ih uhvati platit će kaznu od 50 do 300 maraka. Hercegovačke ceste u lošem stanju, oštre krivine i stoka koja gospodari dovoljni su razlozi da se vožnja prilagodi uvjetima, ali i da se poštuju prometni znakovi.