Home Društvo Petero djece posvojeno u HNŽ-u, HBŽ-u dvoje, a ZHŽ-u i PŽ-u po...

Petero djece posvojeno u HNŽ-u, HBŽ-u dvoje, a ZHŽ-u i PŽ-u po jedno

SHARE

Tijekom prošle godine na području Federacije BiH posvojeno je ukupno 36 djece, od čega 22 curice i 14 dječaka, podaci su Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, piše Večernji list BiH.

Sva djeca su posvojena u dobi do napunjene desete godine. U dobi od 0 do 5 godina obitelj je pronašlo 17 ženske i 12 muške djece, a od 6 do 10 godina pet djevojčica i dvojica dječaka.

Kada je riječ o županijama, najviše je djece novi dom pronašlo u Sarajevskoj županiji – devetero, slijedi Unsko-sanska županija s 8 posvojene djece u prošloj godini te Zeničko-dobojska županija sa šest posvojenja.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji tijekom 2016. posvojeno je ukupno petero djece, u Tuzlanskoj četvero, Hercegbosanskoj dvoje te Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj po jedno dijete.

Dok se u Posavskoj županiji radilo o djetetu do pet godina starosti, u ZH županiji je novi dom pronašlo dijete između 6 i 10 godina starosti.

Također, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je u 2016. godini dalo suglasnost za zasnivanje tri posvojenja od stranih državljana. Kada je riječ o djeci koja još uvijek čekaju na posvojenje, njih je na području Federacije BiH u 2016. bilo 61. Odnosno 47 dijete koje može biti potpuno posvojeno i 14 koji su kandidati za nepotpuno posvajanje.

Obiteljskim zakonom koji je na snazi u FBiH propisano je kako je posvojenje poseban oblik obiteljsko-pravne zaštite djece bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kojim se zasniva roditeljski, odnosno srodnički odnos. Posvojenje se može zasnovati kao nepotpuno i potpuno.

Potpuno se može posvojiti dijete do 10. godine života, a nepotpuno dijete do navršene 18. godine života. Posvojenje se može zasnovati samo ako je u interesu posvojenika. Posvojitelj može biti samo osoba koja je u životnoj dobi od 25 od 45 godina i koja je starija od posvojenika najmanje 18 godina. Posvojitelji koji zajednički posvajaju isto dijete mogu to učiniti i ako samo jedan od njih ispunjava navedene uvjete“, navodi se iz resornog ministarstva.

Kada je riječ o onima koji ne mogu biti posvojitelji, tada zakon jasno kaže kako posvojiti ne može osoba kojoj je dok traje nesposobnost oduzeta roditeljska skrb, kojoj je ograničena ili oduzeta poslovna sposobnost, koja ne pruža dovoljno jamstva da će pravilno ostvarivati roditeljsku skrb.

Kada je riječ o županijama u kojima trenutačno najviše djece čeka na novi dom, tu prednjači Unsko-sanska županija sa 16 djece za potpuno i 8 djece za nepotpuno usvojenje.

Slijedi Sarajevska županija, pa Tuzlanska i Zeničko-dobojska županija.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Hercegbosanskoj županiji na kraju prošle godine po troje djece bilo je kandidati za posvojenje, a u Zapadnohercegovačkoj županiji ni jedno. U Posavskoj županiji jedno je dijete ispunjavalo uvjete za posvojenje, i to u dobi od 11 do 18 godina.