Home Društvo Iseljenici u dalekoj Australiji spremni pomoći u izgradnji nove BiH

Iseljenici u dalekoj Australiji spremni pomoći u izgradnji nove BiH

SHARE
Kruna niza susreta izaslanstva iz Bosne i Hercegovine s našim iseljeništvom u Australiji bila je gala večera u jednom od pet hrvatskih klubova u Sydneyju. Više od 500 iseljenika iz svih dijelova BiH, ali i Hrvatske, koji su došli na događaj organiziran u povodu posjeta predsjedatelja Predsjedništva BiH i cijelog izaslanstva, pokazalo je koliko je među našim ljudima u dalekoj Australiji još uvijek snažna emocionalna i svaka druga povezanost s domovinom.

Više nego toplo primljene su Čovićeve riječi o potrebi jedinstva hrvatskog naroda, ali i potrebi izgradnje i čuvanja Bosne i Hercegovine kao domovine i hrvatskog naroda. Domovini za koju se vrijedi boriti korak po korak kako bi ona postala uistinu funkcionalna država ravnopravnih naroda i građana. Čović je iskoristio i ovaj veliki skup kako bi pozvao sve građane iz BiH u Australiji da se uključe u te procese, sudjeluju u izgradnji nove BiH u koju će biti privlačno investirati. Spremnost prihvatiti taj poziv brojni iseljenici Hrvati iz svih dijelova BiH pokazali su i u neposrednom razgovoru s predsjednikom Čovićem, ali i s ostalim članovima izaslanstva. Svi oni žele njegovati veze s domovinom, ali i uključiti se u njezinu izgradnju. Višesatno druženje upotpunjeno je pjesmom, plesom i narodnim kolima iz svih dijelova BiH te nastupom sigurno najpopularnijeg pjevača u dijaspori – Mate Bulića.

O potrebi suradnje i uključivanja iseljeništva u društveni i gospodarski život BiH riječi je bilo i na brojnim susretima s gospodarstvenicima našeg podrijetla. Imali su što čuti, ali i što reći gostima iz BiH.

– Naši se ljudi počesto osjećaju potpuno odsječenima od svojih matičnih domovina. Potrebno je napraviti kvalitetnu mrežu odnosa između tih institucija u BiH i Hrvatskoj s jedne i Australiji s druge strane te asocijacija naših građana ovdje. Time dobivamo jednu snažnu mrežu potpore jačanju veza s našom dijasporom, ali i jačanju gospodarskih odnosa s Australijom – poručio je Čović i na ovim susretima.

Sljedeća postaja na višednevnoj turneji bh. izaslanstva po Australiji je Melbourne, gdje također vlada veliko zanimanje među našim iseljenicima, uključujući gospodarstvenike i akademske djelatnike. U tom je gradu i jedna od četiriju najvećih hrvatskih zajednica u Australiji, a osim Hrvata, značajan je broj i građana BiH pripadnika drugih naroda koji također pokazuju veliko zanimanje za susret s predsjedateljem Predsjedništva BiH. Planiran je i susret s guvernerkom savezne države Viktorija.