Home Politika Najsigurnije na svijetu! Ovih 10 država je nemoguće napasti

Najsigurnije na svijetu! Ovih 10 država je nemoguće napasti

SHARE

Ako uzmemo u obzir obranu, pojedine države su sigurnije od drugih. Od nacija sa enormnom količinom vojske do nacija s nepristupačnom teritorijom ili terenom.

U ovom članku ćemo sortirati listu od deset država kojima bi, u slučaju Trećeg svjetskog rata, bilo nemoguće ili bar malo teže prići.

10. Iran

Znaš da si snažna i jaka država kada ti je nadimak “Tvrđava Iran”.

Za razliku od SAD-a, Turske i Saudijske Arabije, koje svakog dana sebi prave nove neprijatelje, Iran nije bio napadnut od Drugog svjetskog rata. S vojskom koja broji cca milion vojnika, te preko 1.600 tenkova i preko 130 aviona, Iran je dovoljno jak da bi pobjedio u ‘odlučujućoj’ borbi.

Međutim, nešto drugo Iran čini nezahvalnim neprijateljem, a to nešto nije čovjekovih ruku djelo. Naime, Iran je bogat planinskim terenom. Topografija Irana slična je onoj koju posjeduje Afganistan, koji i dalje krije na stotine terorista i nakon NATO-ove intervencije.

Iranska vlada ima instaliranu mrežu podzemnih raketnih baza, te tvrdi da iste postavljene 500 metara ispod svakog grada i svake provincije u državi. Ako se neka država i odluči napasti Iran, morala bi se riješiti svih ovih baza, jednu po jednu, a to bi bio krvav i beskonačan proces. Mnogi sumnjaju da se iranski nuklearni program koristi za stvaranje nuklearnog oružja. Iako Iranski nuklearni sporazum limitira državne nuklearne ambicije, Iran je počeo testirati rakete koje bi mogle biti ‘nuklearno eksplozivne’. Upravo ova činjenica, za potencijalnog napadača, rezultirala bi nezadovoljstvom svih onih kojima ne prija radijacijsko trovanje.

9. Australija

Australija je plutajuća pustinja u sredini ničega i… udaljena je cca 11.000 km od najbliže vojske koja bi je mogla napasti. Nee, to nje Vanuatu.

Japan je jedina država dovoljno blizu koja bi mogla napasti Australiju, a ove dvije države su saveznici desetljećima. Čak i ako stignete do Australije, vaši problemi će tek početi. Iako 98% australske populacije živi u blizini obale, morali biste prvo prebroditi australski ‘Outback‘, inače naziv koji opisuje napušteni, udaljeni teritorij Australije bez dodira ljudske civilizacije, te koji čini oko 70% australijske teritorije. To znači da australska vojska ima, na tisuće kilometara pustinjskog prostora, koji ih dijeli od potencijalnog neprijatelje.

Tokom Drugog svjetskog rata Japan je imao u planu napasti Australiju, ali su odustali upravo zbog ranije spomenutih razloga.

8. Rusija

Ako želite saznati šta znači napasti Rusiju, pitajte Napoleona ili Hitlera.

Dvije najjače vojne sile u historiji zakoračile su na rusko tlo i za godinu ili dvije vratili se kućama… poražene. Ključ ruske sigurnosti leži u ruskom geografskom položaju. Rusija je najveća država na svijetu i većina njene teritorije je ili okruženo planinama ili prekriveno snijegom.

Tokom Drugog svjetskog rata, ruska vojska se mjesecima povlačila, svojevoljno predavajući teritoriju, znajući da će nacisti umrijeti od smrzavanja. I, uspjelo je, te je spomenuta situacija i dovela do Hitlerovog pada.

Moderna Rusija također ima ‘zastrašujuću’ vojsku čiji broj iznosi preko 850.000 aktivnih vojnika. (Peta u svijetu). Pored toga, Rusija posjeduje 3.500 ratnih aviona i 350 ratnih brodova. I da, Rusija posjeduje preko 7.000 nuklearnih raketa, rame uz rame s SAD-om. Tako da, ako i preživite regularnu rusku zimu, teško da ćete preživjeti nuklearnu zimu.

7. Sjeverna Koreja

Postoje mnoge stvari koje Kim Jong Um posjeduje, a koje se smatraju najboljim na svijetu, a jedna takva je i njegova vojska.

S. Koreja broji preko milion aktivnih vojnika, 4.200 tenkova i 222 ratnih helikoptera, što je čini većom vojnom silom od svih NATO članica, osim naravno Ujaka Sam-a. Također, S. Koreja posjeduje nuklearno oružje koje, kako neki tvrde, može dostići do Južne Koreje, Japana pa čak i do zapadne obale SAD-a.

U posljednje vrijeme visoke su napetosti u ovom regiji, jer S. Koreja vrši nuklearna testiranja. Mobilizacija američkih, ruskih i kineskih vojnika ukazuje na invaziju u skorijoj budućnosti. Čak ako bi i došlo do rata, bilo bi potrebno da se američke, japanske i južnokorejske snage udruže kako bi napravili dobre rezultate.

6. Butan

Ako nikada niste čuli za ovu državu – ne krivimo vas. Butan je jedna od najosamljenijih država na svijetu. Naborana u Himalajima.

Butan broji oko 6.000 vojnika, bez artiljerije i zračne obrane. Međutim, Butan se nalazi na listi država koje nikada nisu napadnute. Tokom 1700-tih Butan je bio napadnut od strane Britanskog carstva jer – budimo realni, koga Britanci nisu napali – i izgubili su. Međutim, ovaj poraz rezultirao je privrženošću, a ne apsolutnom aneksijom.

Napad na Butan, u sadašnjosti, bio bi nemoguć iz dva razloga. Prvi razlog je teren. Pješaćenje do Butana, na visini od 3.000 metara, može prouzrokovati mučninu, a tenkovi bi bili suvišni. Drugi razlog je Indija, koja je odlučila ovu malu državu staviti pod svoju protekciju. Indija dobavlja oružje, novac i obučava butansku vojsku, te je obećala da će njena vojska, koja broji skoro milion i pol vojnika, braniti državu od potencijalnih napada.

5. Izrael

Kada ste okruženi državama koje ne žele da postojite, nemate drugog izbora nego da naoružate ‘do zuba’.

U svojoj kratkoj, 69-godišnjoj historiji, Izrael je vodio osam ratova i ni jedan nije izgubio. Iako posjeduje vojsku od samo 176.000 vojnika, u Izraelu postoji obavezni vojni rok od 1949. godine. Žene su obavezne služiti vojsku 24, a muškarci 36 mjeseci. To znači da je veliki postotak izraelske populacije spreman za rat.

Izrael je razvio najbolji raketno obambeni sistem na svijetu – The Iron Dome. I ne, ne postoji gigantska kupola iznad Izraela, kao što je prikazano u Simsonovima.

Izraelska vojska se koristi ‘najluđim’ obrambenim metodama ikada poznate čovjeku. Naime, svoje neprijatelje Izrael napada s neba koristeći se… čujte sada, neprijateljskim raketama. Ovaj oblik obrane obori oko 90% neprijateljskih raketa prije nego li stignu do mete.

4. Kanada

Kanađani se predstavljaju kao fini i ljubazni, ali tko god je gledao kanadski hokej, zna da umiju biti itekako opasni kada to žele. Na to dodajte preko 95.000 visoko prefesionalnih vojnika, napad na Kanadu značio bi kraj na samome početku.

Međutim, Kanada se ne mora mnogo oslanjati na svoju vojsku jer, poput Rusije, napad na enormno velik teritorij i ledenu klimu, značio bi suviše težak zadatak za neprijatelja. Pored toga, većina kanadske populacije živi blizu jedine državne granice koju Kanada dijeli s najopasnijom državom na svijetu i svojim saveznikom.

Tako da, ukoliko ne želite da se suprostavite SAD-u, kako bi stigli do Kanade, jedini način da istu napadne jeste plovidba polu-zaleđenim morem, pa i onda kada stignete do obale, morati ćete šetati po snijegu dubokom 6 metera na -50 stupnjavai Celzijevih kako bi eventualno stigli do gradova. Pa, ako sve to i prebrodite, SAD će vas sigurno napasti.

3. Švicarska

Lako je zaboraviti da Švicarska uopče ima vojsku, s obzirom da i ne sprovodi mnogo ‘akcije’.

Švicarska je pouzdano neutralna od 1815. godine i ako ste izbjegli učestvovati u Drugom svjetskom ratu, teško da ćete biti u nekom drugom u skorije vrijeme. Međutim, ako bi se i desio napad na ovu malu europsku državu, Švicarci bi itekako mogli pokazati svoje zube.

Švicarska vojska broji cca 150.000 vojnika i oko 156 ratnih aviona. Iako mala, švicarska vojska se obučila ratovati na Aplama. Također, Švicarce nikada nećete iznenaditi, jer svoje oružje nose svojim kućama… legalno. Međutim, mnogo važnija je činjenica da to isto oružje nikada ne koriste. Švicarska poznata neutralnost znači da, sve moćne države koje je okružuju, su njeni saveznici. Znači, ako bi se neko i usudio napasti Švicarsku, morao bi se suočiti i sa Njemačkom, Francuskom, Italijom i… Lihtenštajnom.

2. Japan

Država mora biti poprilično ‘hardcore’ da bi bila jedna od najstarijih civilizacija na svijetu, te koja do sada nikada nije bila napadnuta.

Vijekovima su mnogo pokušavali, ali Japan nisu uspjeli slomiti, pa čak ni Mongoli koji nisu ništa drugo radili osim što su napadali druge. Naravno, Japanci su se suočili s porazom, ali tek onda kada su SAD bacile nekoliko nuklearnih bombi, mada ni tada Japan nije bio u potpunosti osvojen.

Danas, napad na Japan bi bio mnogo teži. Od 2016. godine Japan je na vojsku potrošio preko 40 milijardi dolara. Samo u rezervi Japan ima oko 250.000 vojnika i preko 600 tenkova. Japnska zračna obrana broji preko 1.600 aviona te je peta najveća i tehnološki najnajprednija na svijetu. Plus, Godzilla bi sigurno bila od velike pomoći.

Jedine slabe točke Japana su stara populacija i slaba cyber odbrana, koja je, prema ekspertima, devet puta više ranjivija od svih drugih azijskih država. Bilo kako bilo, napad na Japan bi morao imati vojsku preko svojih granica, naravno osim SAD-a.

1. Sjedinjene Američke Države

Svi znamo da SAD moraju biti na ovoj listi. SAD potroši 600 milijardi dolara na vojsku, odnosno oružje svake godine, što je više nego ukupan iznos sljedećih po redu sedam država zajedno.

Povećanje iznosa za 54 milijarde dolara od strane predsjednika Donalda Trumpa jednako je 80% iznosu cjelokupnog ruskog vojnog budžeta. Pored toga, SAD posjeduje toliko nuklearnih raketa da bi mogla uništiti planetu Zemlju… nekoliko puta. Tako da, sigurni su…