Home Zanimljivosti 10 namirnica koje možete jesti bez imalo straha od debljanja

10 namirnica koje možete jesti bez imalo straha od debljanja

SHARE

1. Bjelanjak

Kao moćni stimulator imuniteta, bjelanjak sadrži proteine, natrij, folate, selen, kalcij, magnezij, fosfor i kalij.

foto: YouTube

100 g = 0,0 g masnoće, 11,1 g proteina i 44 kalorija

2. Kupus (bilo koja vrsta)

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dobro djeluje na probavu. Sadrži C vitamin i vlakna, kojih često nedostaje u svakodnevnoj prehrani, a koja značajno olakšavaju probavu. Također sadrži i glutamin koji ima jaka protuupalna svojstva.

fotolia | Autor: fotoliafoto: fotolia

100 g = 0.4 g masnoće, 45 kalorija

3. Grejp

Stabilizira šećer u krvi i pomaže u kontroliranju apetita. Preporučuje se povećana konzumacija ljudima koji se bore s viškom kilograma, piše Health Line.

Fotolia | Autor: Fotoliafoto: Fotolia

100 g = 0,2 g masnoće, 29 kalorija

4. Svježi krastavac

Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Pun je hranjivih tvari, biljnih spojeva i antioksidansa.

Također sadrže veliku količinu vode i topljivih vlakana, što ih čini idealnim za hidrataciju tijela i velikim saveznikom u mršavljenju.

Fotolia | Autor: Fotoliafoto: Fotolia

100 g = 0,1 g masnoće, 15 kalorija

5. Patlidžan

Zdravstvene prednosti patlidžana prvenstveno proizlaze iz vitamina, minerala i hranjivih tvari koje sadrže. Patlidžani su bogat izvor vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezija, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Oni također sadrže minimalno kolesterola ili zasićenih masnoća.

Marko Prpić/Pixsell | Autor: Marko Prpić/Pixsellfoto: Marko Prpić/Pixsell

100 g = 0,1 g masnoće, 24 kalorije

6. Bundeva

Uravnotežuje rad srca i probave, što pomaže ljudima izgubiti višak kilograma. Sadrži obilje vitamina A koji je zaslužan za dobar vid, beta karoten i jako su dobar izvor vlakana.

foto: Pixabay

100 g = 0,3 g masnoće, 28 kalorija

7. Kuhana cikla

Pozitivno utječe na moždane funkcije, pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a smatra se i da pomaže u usporavanju demencije. Cikla sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i selen.

foto: Dreamstime

100 g = 0,0 g masnoće, 49 kalorija

8. Zelena salata

Smanjuje kalcifikaciju u tijelu i umiruje živčani sistem. Sadrži vitamine A, D, E i K i vlakna. Svakodnevna konzumacija salate kontrolira šećer, pomaže u mršavljenju i normalizira rad crijeva, piše Foodal.

foto: Dreamstime

100 g = 0,3 g masnoće, 12 kalorija

9. Rajčica

Sadrži vitamine, vlakna i kalij koji poboljšavaju rad metabolizama. Zdravstvene prednosti rajčice mogu se pripisati njihovom bogatstvu hranjivih tvari i vitamina, uključujući impresivnu količinu vitamina A, C i vitamina K, kao i značajne količine vitamina B6, folata i tiamina. One su također dobar izvor mangana, magnezija, fosfora i bakra.

Marko Prpić/Pixsell | Autor: Marko Prpić/Pixsellfoto: Marko Prpić/Pixsell

100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija

10. Celer

Celer smanjuje razinu kolesterola i bol izazvanu artritisom, pomaže u gubitku tjelesne težine, izbacuje toksine iz tijela te smanjuje visoki krvni tlak. Bogat je vitaminom C i stoga je izuzetno koristan za zdravlje.

24sata | Autor: 24satafoto: 24sata

100 g = 0,1 g masnoće, 12 kalorija