Home Kultura Josipa Pavičić Berardini sutra predstavlja knjigu u Ljubuškom: Svoju priču ispisala je...

Josipa Pavičić Berardini sutra predstavlja knjigu u Ljubuškom: Svoju priču ispisala je suzama

SHARE

Iza spisateljice i poduzetnice Josipe Pavičić Berardini najveća je životna bitka koju je uspješno savladala.

Prije točno tri godine dijagnosticiran joj je karcinom dojke koji je njezin život promijenio iz temelja.

Svoju agoniju, ali i hrabru borbu Josipa je opisala u knjizi “Šest milimetara” koju će u subotu predstaviti publici u Ljubuškom.

Podsjetimo, u organizaciji HKD Napredak, podružnice Ljubuški i Općine Ljubuški, u subotu, 11. studenog, s početkom u 18 sati u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, održat će se predstavljanje knjige Šest milimetara.

U ovoj knjizi Josipa bez ustručavanja progovara o bolesti zbog koje se naposljetku podvrgnula i dvostrukoj mastektomiji.

“Svoju priču ispisala sam suzama. Nikada se nisam ljepše osjećala nego sada bez grudi. Shvatila sam da sve ono važno dolazi iznutra. Hvala mom raku na tome koliko god to bizarno zvučilo”, kazala je u jednom ranijem intervjuu Josipa.

Svojim iskustvom, ali i savjetima bivša TV voditeljica oboljelima vraća nadu u bolje sutra.

“Kod ove bolesti ne postoji neko zlatno pravilo. Iz svog iskustva naučila sam da treba poslušati sebe jer svaki karcinom nakupina je nezadovoljstva iz prošlosti. Nešto stoji što treba oprostiti i očistiti”, objašnjava Josipa, ističući da razlog tog nezadovoljstva leži i u suvremenom načinu života.

“Sve smo zaboravili, otuđili smo se od svega. Od sebe, drugih, prirode… Ajmo voljeti, pomagati jedni drugima, dati ruku podrške, pričati o zdravlju umjesto o bolesti”, njezin je savjet.

Dok se hrabro borila za vlastito zdravlje život joj je zadavao nove udarce. Izgubila je mnoge bliske prijateljice među kojima je bila i umjetnica i dizajnerica Ivana Popović. Unatoč svemu što ju je zadesilo pozitivan duh nikada je nije napustio.

“Ne mogu izgubiti optimizam. Ako ga izgubim izgubila sam i sebe, a ja želim život i želim živjeti. Koliko god me zaboli odlazak svake prijateljice iz karcinomskog kluba, iščupam snagu i krenem dalje”, navela je spisateljica.

U najtežim trenucima utjehu je tražila u sinovima Viti i Roccu koje je nastojala zaštititi od loših vijesti što je duže mogla. “Nakon što sam saznala dijagnozu odmah sam pomislila kako će moji sinovi bez mene. Mislila sam da je došao i moj trenutak za odlazak. Starijem sinu objasnila sam na najljepši mogući način što mi se dogodilo. Bilo mu je teško, ali osjetio je on da je mama jaka i da ona to može”, govori Josipa.

Osim sinova bezuvjetnu podršku pružao joj je i sada već bivši suprug Nico Berardini. U braku su bili četiri godine, a i dan danas unatoč razvodu ostali su u dobrim odnosima.

“Bolesti su razlog pucanja i najčvršćih veza i brakova. Zaista sam se promijenila otkako sam dobila dijagnozu”, rekla je ona, dodavši kako je s Nicom ipak ostala u vrlo dobrim odnosima.

Neki odnosi su jednostavno takvi, ne možeš nekoga prestati voljeti samo zbog toga što vaš odnos više nije na papiru”, rekla je Josipa.