Home Šport Zlatno srce Super Marija: Na terenu ratnik, a privatno sasvim drugačiji

Zlatno srce Super Marija: Na terenu ratnik, a privatno sasvim drugačiji

SHARE
Hrvatski napadač često na travnjaku djeluje ratnički i buntovno nastrojen, no u privatnom je životu sasvim drugačija osoba.

Mario Mandžukić pokazao je ljepote rodnog kraja, ravne Slavonije i pritom, kao i ostali sportaši i umjetnici koji su sudjelovali u snimanju, odbio honorar za svoj angažman.

To nije bio njegov prvi “glumački zadatak”, prije nekoliko se godina pojavio i u promidžbenom spotu Brodskog tamburaškog orkestra “Serenada Brodu”.

Pomogao vatrogascima 

Još je u svježem sjećanju i Mandžukićeva donacija 20 tisuća eura vrijedne vatrogasne opreme dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Supetra i Podstrane iz listopada, kada je ponovno osvojio simpatije javnosti humanošću. Nakon ljetošnjih stravičnih požara u Dalmaciji, hrvatski reprezentativac sam se javio vatrogascima i izrazio želju da im pomogne. Predsjednik DVD-a Supetar Nikica Maričić zahvalio je Mandžukiću i kazao kako će vatrogasna oprema koju im je poklonio omogućiti kvalitetniju i sigurniju borbu s vatrom.

– Gospodin Mandžukić tražio je da donacija ostane anonimna, ali mi smo mu željeli javno zahvaliti. Kada vam netko nešto pokloni, teško je to zadržati strogo za sebe. Mi smatramo da je ovo stvarno veliki čin. Sa srcem je to napravio i red je da mu zahvalimo – rekao je Nikica Maričić.

Nikad nemojte odustati 

Hrvatski napadač često na travnjaku djeluje ratnički i buntovno nastrojen, no u privatnom je životu sasvim drugačija osoba. Vrlo je pažljiv i uvijek spreman nekome pružiti ruku. Najnoviji humani čin bio je prilika da se prisjetimo njegovih brojnih plemenitih gesti tijekom karijere. Mario ne zaboravlja odakle je potekao pa je u više navrata darovao komplete sportske opreme svojoj Marsoniji, ali i drugim klubovima u Slavonskom Brodu, pa i drugim hrvatskim krajevima.

Međutim, on takve poteze nije radio zbog popularnosti. Štoviše, uglavnom je, kao i u slučaju dalmatinskih vatrogasaca, nastojao da sve prođe daleko od očiju javnosti pa su se novinari morali potruditi da za to doznaju. Donacijom potpisanih dresova i kopački koji su prodani na aukciji pomogao je teško oboljelom navijaču Marsonije Andreju Bergeru koji je, nažalost, prije godinu dana izgubio bitku za život.

U ožujku ove godine najmlađim pacijentima na Odjelu pedijatrije brodske Opće bolnice dodijelio je vrijednu donaciju u didaktičkim igračkama i pomagalima za pružanje medicinske skrbi. Dobro raspoloženi Mandžo rekao je tada kako najviše voli pomagati djeci i kako im je svojim darovima pokušao olakšati boravak u bolnici. Družio se s klincima koji su bili oduševljeni dolaskom svog idola. – Morate biti jaki i hrabri i nikada ne smijete odustajati, bez obzira na to radi li se o privatnom životu, sportu ili poslu – poručio je Mandžukić mališanima.

Djevojčici Stephanie, koja boluje od rijetke Arnold-Chiarijeve deformacije, u rujnu 2012. donirao je 10 tisuća eura za operaciju u Americi. Jednom je prilikom svojevoljno posjetio Specijalnu bolnicu za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak i donirao im 10 tisuća kuna zarađenih od snimanja televizijske reklame. Prvi “javni istup” prilikom neke humanitarne akcije Mandžukić je imao je u svibnju 2014. godine, kada je kao igrač Bayerna odlučio napustiti München te stigao u Slavoniju kako bi pomogao stradalima u poplavi kod Gunje. Mario Mandžukić iskrcao je dva kombija s hranom i pićem u Gunji i Drenovcima, još jedan u Slavonskom Brodu i tako unesrećenim osobama donirao gotovo šest tona raznih potrepština.

– Došao sam ovamo vidjeti svoje prijatelje, a i sve one koji se bore s ovom vodenom stihijom. Žao mi je što im je poplava uništila sve što su imali, njihove domove i stoku od koje su živjeli. I dio moje obitelji bio je ugrožen, u Prudu kod Bosanskog Šamca – rekao je tada Mandžukić.

Miljenik navijača 

Svoje pravo lice pokazao je i lani na Euru u Francuskoj, kada je tijekom dvoboja s Češkom najprije pokušao smiriti skupinu huligana koji su divljali na tribinama, a onda prvi krenuo pomoći nesretnom vatrogascu pored kojeg je nekoliko trenutaka ranije eksplodirao “topovski udar”. Vatrogasac koji je srećom prošao bez ozljeda kasnije mu je zahvaljivao. Mandžukić je oduvijek veliki miljenik hrvatskih navijača. Beskompromisan borac na travnjaku, nerijetko prvi kada nekome treba pružiti ruku. U znak zahvalnosti za sve što je učinio za njih, Brođani su njemu i Oliću oslikali veliki mural na južnoj tribini Marsonijina stadiona. – Svi znaju gdje je on poniknuo i stasao, ne treba posebno isticati koliko to znači za imidž Slavonskog Broda. Po svemu što su učinili za naš klub i grad, i on i Olić zaslužili su i mnogo više od jednog murala – rekao je nekadašnji Marijev trener Marijan Zovko.