Home Kultura Promovirana knjiga Ive Lučića o Vukovarskoj bolnici

Promovirana knjiga Ive Lučića o Vukovarskoj bolnici

SHARE

U prepunoj Kristalnoj dvorani hotela Westin večeras je održana promocija knjige “Vukovarska bolnica – svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka” autora povjesničara Ive Lučića.

U ime Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest, Ivo Lučić je na 287 stranica donio povijesni prikaz kulturološke, demografske i društvene slojevitosti hrvatsko-srpskih odnosa, osvrte na ratna zbivanja u Vukovaru, ali i cjelovit prikaz rada bolnice u ratnim uvjetima.

Doktorica Vesna Bosanac, koja je vodila Vukovarsku bolnicu u vrijeme pada grada 1991., kazala je kako Lučićeva knjiga ne prikazuje samo Vukovarsku bolnicu nego i povijest grada Vukovara i okolnosti prije rata.
Mnogi u Hrvatskoj ne znaju što smo mi prolazili prije 1991., kada se dogodila nezapamćena agresija, kazala je Bosanac.

Htjeli smo pokazati svijetu da želimo pomoći unatoč agresiji i razaranjima, poručila je Bosanac.

Povjesničar i autor knjige Ivo Lučić kazao je kako je počašćen što je imao priliku pisati o Vukovaru, posebno o Vukovarskoj bolnici za koju tvrdi da je jedna od najsvjetlijih priča iz Domovinskog rata.
Bolnica i liječnici u bolnici koji su liječili sve one kojima je trebala pomoć, pa čak i neprijateljske vojnike, oni su bili ti koji su dali sve od sebe i koji su bili heroji rata, kazao je Lučić.

Dodao je kao je to bezvremenska priča koja će se pričati dok je Hrvata i Hrvatske.

U prepunoj kristalnoj dvorani Hotel Westin na promociji su sudjelovali brojni uglednici iz političkog i javnog života, između ostalih ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar branitelja Tomo Medved i dr.